<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 21, 2023

‘Doorgedraaid’ Charlie Hebdo wenst in naaktcartoon Turkse president dood

Het Franse tijdschrift Charlie Hebdo heeft in een naaktcartoon doodswensen geuit richting de Turkse president Erdoğan. Het mondiaal omstreden weekblad deed dat na de eerste stemronde van Turkije, die gewonnen is door Erdoğan.

De spotprent is met klem veroordeeld door Ankara. Presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın noemde het tijdschrift een “vod” en zei dat Charlie Hebdo “is doorgedraaid”. Dat betekent dat Turkije op de goede weg is, sneerde hij in de richting van de Fransen. “Soms leidt het kwade het goede.”

Zijn uithaal bleef niet daarbij. “Maak je geen zorgen CH. Onze natie zal je op 28 mei het beste antwoord nog luider geven”, benadrukte hij verwijzend naar de aanstaande presidentsverkiezingen. Terwijl Erdoğan net niet de meerderheid kreeg die nodig was om in de eerste ronde te winnen, nam hij een duidelijke voorsprong in de eerste ronde.

De opmerkingen van Kalın kwamen nadat Charlie Hebdo een cartoon van een naakte Erdoğan in een badkuip op de omslag had staan, verwijzend naar de dood van de populaire zanger Claude François (Cloclo) in 1978 door een elektrische schok tijdens het baden. Verwijzend naar Erdoğan is gekopt: “Net als Cloclo zal alleen het lot ons van hem redden.”

Onmenselijk

Het “lelijke” Charlie Hebdo heeft weer eens bewezen dat “het een van de belangrijkste centra van provocatie, beledigingen en godslastering in de wereldmedia is”, reageerde de Turkse communicatiedirecteur Fahrettin Altun. Hij noemde de karikatuur onmenselijk.

Altun onderstreepte dat het “grote succes” van Erdoğan bij de verkiezingen van 14 mei “ervoor zorgde dat deze eerlozen ook hun slaap zijn verloren, hun zieke buien verspreidden en hun wrok en haat uitbraakten.”

Hij had verder een boodschap aan het satirische weekblad en soortgenoten: “Wat jullie ook doen, Recep Tayyip Erdoğan is niet te intimideren. Niemand houdt ons tegen.”

Bulletin

Regeringspartijwoordvoerder Ömer Çelik noemde het Franse tijdschrift een “bulletin voor haatmisdrijven”.

Aardbevingen

In de afgelopen jaren heeft Charlie Hebdo tot wereldwijde controverse en veroordelingen geleid vanwege het afdrukken van beledigende cartoons van de profeet Mohammed. Eerder dit jaar werd ook gespot met de aardbevingsslachtoffers van Turkije, dat begin februari werd getroffen door de ramp van de eeuw, waarbij 50.000 mensen het leven lieten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-05-2023

May 21, 2023
Loading posts...