<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 01, 2019

Droom Turkse staten komt uit in Istanbul: bbp van biljoen dollar

De Kamer van Koophandel en Industrie (TTCI) van Turkse Raadslanden is woensdag officieel geopend in Istanbul.

De eerste algemene vergadering van TTCI is bijgewoond door de Turkse minister van Handel, Ruhsar Pekcan. Ze sprak dat de oprichting de Turkssprekende landen, ook bekend als de Turkse Raad inclusief Oezbekistan en Turkmenistan, zal helpen hun bilaterale handelsvolume te vergroten.

“Als landen van de Turkse Raad bereikt ons bruto binnenlands product (BBP) 1 triljoen dollar, maar ons bilaterale handelsvolume blijft nog achter dit cijfer”, onderstreepte Pekcan.

Het aandeel van het handelsvolume van de Turkse landen steeg vorig jaar met 5 procent tot 522 miljard dollar, zei ze. “Het bilaterale handelsvolume tussen de Turkse landen steeg met 16,7 procent op jaarbasis tot 6,5 miljard dollar”, zei ze. Als Oezbekistan en Turkmenistan in dit cijfer worden opgenomen, bedraagt dat 9 miljard dollar, voegde ze eraan toe.

“Het wordt tijd dat we onze sterke banden met onze commerciële relaties weerspiegelen”, benadrukte de Turkse minister. Ook riep ze Oezbekistan en Turkmenistan op om lid te worden van de Turkse Raad om zijn commerciële structuur te versterken.

Turkic Council

De secretaris-generaal van de Turkse Raad, Bagdad Amreyev, verklaarde eerder dat de oprichting van de Kamer nieuwe deuren zal openen voor de toename van handel tussen de lidstaten van de Turkse Raad. Een dergelijke Kamer was een droom van de voormalige Kazachse president Nursultan Nazarbayev.

De Samenwerkingsraad van Turkssprekende landen, ook bekend als de Turkse Raad, werd in 2009 opgericht als een internationale intergouvernementele organisatie, met het doel om brede samenwerking tussen die landen te bevorderen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 01-08-2019

Aug 01, 2019
Loading posts...