<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Apr 09, 2018

Duits ziekenhuis: ‘Laat Erdoğan je verzorgen’

De hoofdchirurg van het Theresienkrankenhaus in de Duitse Mannheim zou opvallend hebben gereageerd op een verzoek van een Turks-Duitse patiënt, die aangaf dat een gedeelde ziekenhuiskamer onhygiënisch was.

“Ga dan maar naar Turkije, laat Erdoğan je verzorgen”, was het antwoord van de Duitse chirurg Daniel Schmitz. Daar bleef het ook niet bij: Schmitz zou ook de Turkse-Duitser gevraagd hebben om snel te vertrekken uit het ziekenhuis.

Het voorval gebeurde op 5 april toen de 18-jarige Ufuk Altunok wegens darmklachten was opgenomen. Hij zou na zijn behandeling twee dagen later in een andere kamer zijn geplaatst, waar twee oudere en behoeftige darmpatiënten lagen. “Er hing een sterke lucht en de kamer was onhygiënisch.”

150 euro

Altunok belde daarop zijn vader en vroeg of hij langs wilde komen om met het ziekenhuis te spreken voor een nieuwe kamer. “Ze vroegen ons of we de 150 euro konden betalen voor een eenpersoonskamer. Ik zei ja. Later kwamen ze hierop terug en zeiden dat ze geen eenpersoonskamers meer beschikbaar hadden. Ik vroeg de hoofdchirurg wat ik nog kon doen voor mijn zoon als vader”, vertelt vader Niyazi Altunok in een interview. “De hoofdchirurg zei dat we dan maar naar Turkije moesten en dat Erdoğan ons moet gaan verzorgen.”

Dit kwam hard aan bij Altunok: “Mijn zoon heeft de Duitse nationaliteit. We leven in Duitsland. Ik zei tegen de hoofdchirurg dat hij het niet over politieke zaken moest hebben. Daarop zei hij dat hij ons nooit meer wilde zien en dat we per direct moesten vertrekken uit het ziekenhuis.”

De Duitse hoofdarts liet het niet bij woorden. Hij zou ook de arm van de 18-jarige jongen stevig hebben beetgepakt. “En toen werd mondeling het een en ander uitgewisseld. Familieleden en andere artsen zijn getuige van wat er allemaal is gebeurd.”

Politie

De politie arriveerde snel. Altunok zou een tweede mentale klap krijgen. “Mijn zoon kreeg van de Duitse politieagent te horen dat het ziekenhuis geen hotel is. Aan hem werd gevraagd een verklaring te tekenen die hem vrijwillig uit het ziekenhuis zou zetten. Die hebben we uiteraard niet getekend. Dit is onacceptabel.”

Rechtszaak

De Turks-Duitse vader heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld die zich over deze zaak zal buigen. “Het staat ze vrij om mijn zoon geen nieuwe kamer te geven. Maar ze mogen niet zeggen dat we naar Turkije moeten vertrekken. Daar hebben ze geen recht op. Wat zou er gebeuren als in Turkije Duitse patiënten te horen kregen dat ze naar Duitsland moeten en Merkel hen moet verzorgen? Ook dat is onacceptabel.”

Altunok laat het ook niet bij een advocaat en officiële klacht. Volgens de vader zijn ook de Turkse ambassade in Berlijn en Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ingelicht.

De behandeling van Ufuk zal in het ziekenhuis van Heidelberg Universiteit worden voortgezet.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – HESSEN – FRANKFURT | Gepubliceerd: 09-04-2018

Apr 09, 2018
Loading posts...