<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2023

Duitse president: Islam behoort tot Duitsland

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft tijdens een bijeenkomst met moslims benadrukt dat de Islam aan Duitsland toebehoort.

“De Islam, de moslimreligie, het moslimleven en de moslimcultuur hebben wortel geschoten in ons land”, zei Steinmeier zaterdag tijdens de vijftigste jaarviering van de oprichting van de Vereniging van Islamitische Culturele Centra (VIKZ) in Keulen.

“Vandaag de dag maakt de diversiteit van de Islam, de diversiteit van ruim vijf miljoen moslims, ook deel uit van ons land”, stelde hij.

Steinmeier wees erop dat vrijheid van godsdienst ook de bescherming van de rechten van alle gelovigen inhoudt. “Duitsland is een ideologisch neutrale staat. Maar godsdienstvrijheid betekent niet dat ons land vrij is van religie. Nee, het betekent dat we religies de ruimte moeten geven en de vrijheid van gelovigen, alle gelovigen, moeten beschermen.”

Islamofobie in Duitsland

De uiting van de Duitse president komt te midden van groeiend racisme en Islamofobie in zijn land dat wordt aangewakkerd door propaganda van extreemrechtse groeperingen en partijen. Zij maken volgens deskundigen misbruik van de vluchtelingencrisis en proberen alsmaar angst te wakkeren tegen immigranten.

Steinmeier spreekt ook na de verschijning van een recent rapport waarin werd gesteld dat racisme en Islamofobie onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven in Duitsland.

In 2022 werden in Duitsland in totaal 898 anti-moslimincidenten geregistreerd, voornamelijk tegen vrouwen, terwijl het aantal ongemelde gevallen hoog blijft, blijkt uit het situatierapport dat in juni werd vrijgegeven door de in Berlijn gevestigde ngo Alliantie tegen Islamofobie en Vijandigheid tegen Moslims.

Onder de gedocumenteerde gevallen bevinden zich 500 verbale aanvallen, waaronder opruiende uitspraken, beledigingen, bedreigingen en dwang. Er werden elf dreigbrieven aan moskeeën geregistreerd met “vaak excessieve dreigingen met geweld en de dood”. De brieven bevatten nazi-symbolen of verwijzingen naar het nazitijdperk.

Het rapport maakt melding van 190 gevallen van discriminatie en 167 van ‘schadelijk gedrag’. Deze laatste categorie omvat 71 gevallen van lichamelijk letsel, 44 gevallen van materiële schade, drie brandstichtingen en 49 andere gewelddaden.

Daarnaast nemen racistisch gemotiveerde aanvallen op jongeren en kinderen toe, waarschuwt het rapport. Er zijn gevallen bekend waarbij vrouwen in het bijzijn van hun kinderen werden aangevallen en zwangere vrouwen in de maag werden geschopt of geslagen.

De onderzoekers gaan ervan uit dat het aantal niet-gemelde gevallen hoog is omdat er geen brede media-aandacht is. Het eerste situatierapport bevatte gegevens van tien adviescentra in vijf Duitse deelstaten, evenals rapporten via een portaal, statistieken over politiek gemotiveerd geweld en politie- en persberichten.

Islamofobische misdaden worden vaak niet als zodanig erkend of de getroffenen hebben deze niet gemeld vanwege een gebrek aan vertrouwen in de autoriteiten, bevestigt het rapport. Ook roept het onder meer op tot uitbreiding van de rapportagestructuren en tot bewustmaking van het onderwerp bij autoriteiten, scholen en de gezondheidssector.

Duitsland, een land met ruim 84 miljoen inwoners, heeft na Frankrijk de grootste moslimbevolking in West-Europa. Volgens officiële cijfers wonen er ruim vijf miljoen moslims.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-09-2023

Sep 17, 2023
Loading posts...