<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 17, 2016

Duitse woordvoerder: ‘Turkse steun terreurgroepen’ is een leugen

De woordvoerder van het Duitse parlement, Steffen Seibert, heeft woensdag aangegeven het niet eens te zijn met het nieuwsbericht van de Duitse publieke omroep ARD dat ‘Turkije terreurbewegingen in het Midden Oosten zou steunen’. Het nieuws over Turkije is verdraaid en is zwartmaking.

De Duitse ARD heeft een vertrouwelijk antwoord van de Duitse regering op een vraag van oppositiepartij Die Linke over de Turkse steun aan groeperingen zoals de Palestijnse Hamas en Egyptische Moslimbroederschap gegeneraliseerd als algehele steun aan terreurbewegingen. Seibert gaf aan dat daar geen sprake van is en benadrukte dat Turkije een belangrijke partner is in de strijd tegen terreurgroep Daesh (IS). “Turkije heeft met vreselijke terreuraanslagen te maken, afkomstig uit het Midden-Oosten.”

Een andere woordvoerder, Sawsan Chebli van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei tijdens een persconferentie dat ze het ook niet eens is met het verdraaide nieuws over Turkije. “We accepteren het nieuws niet in de vorm hoe het nu naar buiten is gekomen”, zei ze en gaf aan dat er een fout is gemaakt bij de beantwoording van de vraag van Die Linke over de Turkse steun aan Hamas en Moslimbroeders. “Turkije is een belangrijke partner van Duitsland”, voegde ze eraan toe.

Een derde woordvoerder, Johannes Dimroth van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft bevestigd dat er een fout is gemaakt bij de beantwoording van de vraag. “Er is een interne fout gemaakt. We moesten om advies vragen bij Buitenlandse Zaken, voordat het antwoord rechtstreeks naar het Duitse parlement ging.”

Ook Dimroth sprak net als zijn collega’s: “De samenwerking met Turkije is zeer belangrijk. Turkije is de belangrijkste partner voor onze binnenlandse veiligheidsautoriteiten en ook in de strijd tegen Daesh. Dat kan ik met zekerheid zeggen. De laatste tijd werken we goed samen met Turkije.”

Dimroth riep de Duitse autoriteiten op goed op te letten bij gevoelige onderwerpen.

Nederland

Het mediabericht van de Duitse ARD is ook klakkeloos overgenomen door Nederlandse kranten en nieuwssites. Een krant kopte dat ‘Duitsland zou zeggen dat Turkije een centrale rol in terreur heeft’ en noemde Turkije een ‘terreurstaat’.

De VVD vroeg in de Tweede Kamer Duitsland om opheldering over ‘de Turkse steun aan terroristen’.

Duitse woordvoerder ‘Turkse steun terreurgroepen’ is leugen 2

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN

Aug 17, 2016
Loading posts...