<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 05, 2018

Duitsland bezorgd om Oeigoerse moslims in China

De Duitse mensenrechtencommissaris Baerbel Kofler heeft China bekritiseerd vanwege het repressieve beleid tegen Oeigoerse moslims in het noordwesten van Xinjiang, een autonome regio van het land.

“Ik ben geschokt door berichten over de behandeling van de Turks-Oeigoerse minderheid, waarvan er meer dan een miljoen naar schatting gevangen zijn gezet in interneringskampen in Xinjian”, zei ze in een verklaring, voorafgaand aan de Duits-Chinese dialoog over mensenrechten op donderdag.

“Helaas werd mijn verzoek om naar Xinjiang te reizen in het kader van de dialoog geweigerd. Ik had graag een indruk uit de eerste hand van de situatie daar gekregen en zal blijven aandringen op toestemming om Xinjiang binnenkort te bezoeken”, zei ze.

Kofler bezoekt deze week China voor de jaarlijkse Duits-Chinese dialoog over de mensenrechtendialoog. Na haar gesprekken in Beijing staat in haar planning om naar Lhasa, Tibet, te reizen om de vergadering op 6-7 december voor te zitten.

De regio Xinjiang is de thuisbasis van ongeveer 10 miljoen Oeigoeren. De Turkse moslims hebben de Chinese autoriteiten lange tijd beschuldigd van culturele, religieuze en economische discriminatie.

China heeft de afgelopen twee jaar de beperkingen op de regio opgevoerd door mannen te verbieden baarden te laten groeien en vrouwen sluiers te dragen. De Chinese regering introduceerde ook volgens deskundigen de meest uitgebreide elektronische bewakingsprogramma’s ter wereld, schreef de Wall Street Journal.

Tot een miljoen mensen, of ongeveer zeven procent van de moslimbevolking in de Chinese regio Xinjiang, zitten nu opgesloten in een groeiend netwerk van ‘politieke heropvoedingskampen’, aldus Amerikaanse functionarissen en deskundigen van de Verenigde Naties.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 05-12-2018

Dec 05, 2018
Loading posts...