<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 30, 2021

Duitsland erkent genocide in Namibië, biedt geld aan

Duitsland heeft officieel erkend dat het aan het begin van de 20e eeuw een genocide heeft gepleegd tegen de mensen van Herero en Nama in het huidige Namibië.

“We zullen deze gebeurtenissen nu ook officieel aanduiden als wat ze waren vanuit het perspectief van vandaag: een genocide”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vrijdag.

Tussen 1904 en 1908 werden zo’n 60.000 Herero’s en 10.000 Nama’s vermoord door Duitse koloniale troepen in het zuidwesten van Afrika.

De stap van Berlijn om deze misdaden als een genocide te erkennen, kwam na meer dan vijf jaar onderhandelingen tussen Duitsland en Namibië om hun moeilijke geschiedenis aan te pakken.

Verzoeningsovereenkomst

“Ik ben blij en dankbaar dat we overeenstemming hebben bereikt met Namibië over hoe we het donkerste hoofdstuk van onze gemeenschappelijke geschiedenis kunnen aanpakken”, verklaarde Maas.

“In het licht van onze historische en morele verantwoordelijkheid zullen we Namibië en de nakomelingen van de slachtoffers om vergeving vragen”, voegde hij eraan toe.

Volgens de diplomaten zal naar verwachting volgende maand een gezamenlijke verklaring over verzoening tussen Namibië en Duitsland worden ondertekend.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zal zich officieel verontschuldigen voor de genocide voor het Namibische parlement, maar de plannen voor dit bezoek zijn nog niet definitief, meldden lokale media.

Geen herstelbetalingen

Als onderdeel van de verzoening bood de Duitse regering 1,1 miljard euro aan ontwikkelingshulp aan Namibië, maar sloot juridisch bindende herstelbetalingen voor de nakomelingen van de slachtoffers uit.

Maas benadrukte vrijdag dat dit fonds gezien moet worden als een “gebaar” van Duitsland en zijn erkenning van zijn politieke en morele verantwoordelijkheid.

“Gemeenschappen die getroffen zijn door de genocide zullen een cruciale rol spelen bij het vormgeven en uitvoeren van dit fonds. Hieruit kunnen geen juridische claims op schadevergoeding worden afgeleid”, benadrukte hij.

De wreedheden tegen Hereros en Nama worden door veel historici gezien als de eerste genocide van de 20e eeuw.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-05-2021

May 30, 2021
Loading posts...