<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 04, 2017

Duitsland meer bezig met Turkije dan met eigen problemen

Turkije heeft maandag hard gereageerd op het feit dat het land opnieuw verkiezingsmateriaal is geworden tijdens een Europese verkiezing. Zondag begon het Duitse verkiezingsdebat tussen Merkel (CDU) en Schulz (SPD) over Turkije en eindigde weer over Turkije, waar bedreigingen in de vorm van Europese maatregelen centraal stonden.

“Dat laat zien hoe groot Turkije is”, reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. “Hebben Duitse politici echt niets anders aan hun kiezers te vertellen dan zaken over Turkije? Ik zou bijna denken dat de [Duitse] verkiezingen in Turkije plaatsvinden als ik het zo op de radio zou horen.”

Duitsland zou meer aandacht moeten besteden aan zijn eigen problemen en economie, de toekomst van Europa en de EU, opkomend racisme, xenofobie en islamofobie in Duitsland en Europa en de zware uitdagingen en bedreigingen waarmee Europa te maken heeft, zei de Turkse minister. “We zien dat het populisme een hoog niveau heeft bereikt. Europa moet zich ontdoen van dit soort populistische politiek. Het Europese volk moet hiervoor uitkijken en zich niet mee laten sleuren.”

De presidentiële woordvoerder van Turkije, Ibrahim Kalın, reageerde dat de Duitse actie laat zien hoe vernauwd de denkwijze in Europa is. “Die vernauwing is te zien aan de aanval op Erdoğan en Turkije, in plaats van het over de eigen Duitse problemen te hebben. Het anti-Turkije gedrag in Europa laat zien dat het als instrument wordt (mis)bruikt om de eigen problemen te verschuilen”, liet Kalın weten. Hij waarschuwde ook dat racisme en discriminatie in Duitsland toenemen als de Duitse politiek buigt voor populisme en zo vijandschap laat creëren.

Kalın gaf ook aan dat het niet meer belangrijk is welke Duitse partij de verkiezingen zal winnen. “Omdat nu bekend is welke mentaliteit zal gaan winnen in plaats van een partij. Heeft Duitsland het niet door dat het openlijk de terreurgroepen PKK en FETO omarmt en terroristen en coupplegers steunt?”, aldus Kalın.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde ook dat het verwacht dat “de Europese politici die de deur van Turkije hebben platgelopen om Europa van een grote chaos te redden, de toekomst van de bilaterale betrekkingen met Turkije niet over zullen laten aan het populisme en ook beter kunnen denken aan hun politieke verantwoordelijkheden richting Duitse Turken”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-09-2017

Sep 04, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...