<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 11, 2020

Duitsland wijst Grieks embargoverzoek tegen Turkije af

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vrijdag de oproep van Griekenland om een ​​EU-wapenembargo op te leggen aan Turkije afgewezen.

De Grieken vroegen Duitsland om de levering van wapens en onderzeeërs aan Turkije stop te zetten. Merkel wees dat af en zei dat “ze rekening moeten houden met de strategische afhankelijkheden binnen de NAVO-alliantie”.

“Kwesties in verband met wapenexport en -leveringen moeten binnen de NAVO-alliantie worden besproken”, verklaarde de Duitse bondskanselier. “De meerderheid van de EU-leden zijn ook lid van het defensieblok.”

Voorafgaand aan de top heeft Griekenland opgeroepen tot een EU-wapenembargo tegen Turkije vanwege de recente spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Turkije benadrukt gebruik te maken van zijn rechten binnen een continentaal plat dar ook door de Verenigde Naties (VN) wordt erkend.

Maar tijdens de discussie op donderdagavond verzette een meerderheid van de Europese leiders zich tegen een wapenembargo of strenge economische sancties en kozen ze in plaats daarvan voor een zachtere lijn.

Merkel zei vrijdag tegen verslaggevers dat ze de komende weken hun discussie over Turkije gaan voortzetten.

“We zouden ook graag ons beleid willen coördineren met de aanstaande Amerikaanse regering over Turkije”, zei ze, verwijzend naar de regering-Biden, die op 20 januari in functie zal treden.

Ook wacht haar regering op een rapport van Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU over de betrekkingen tussen Turkije en de EU, voordat ze de zaak verder evalueert.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-12-2020

Dec 11, 2020
Loading posts...