<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 15, 2023

Eeuwenoud erfgoed Turkse volkeren kort in Nederland: ‘Rijkdom vol krachtige boodschap’

In Amsterdam zijn deze week tijdens een tweedaagse expo eeuwenoude Turkse inscripties getoond. De handgemaakte motieven van Turkse stammen (oorspronkelijk ‘tamga’ genoemd), werden geïntroduceerd in het kader van de honderdste verjaardag van de oprichting van de Republiek Turkije en was tevens het eerste evenement van de Organisatie van Turkse Staten en de Internationale Turkse Cultuur- en Erfgoedstichting.

De tentoonstelling van de Turkse rotstekeningen en inscripties vond plaats bij het Yunus Emre Instituut (YEE) in Amsterdam en is onder andere bijgewoond door de Azerbeidzjaanse Rahman Mustafayev, de Turkse ambassadeur Selçuk Ünal, de ambassadeur van Kazachstan Askar Zhumagalyev en de voorzitter van de Internationale Turkse Cultuur- en Erfgoedstichting Günay Afandiyeva, evenals vele prominente gasten.

Ook waren aanwezig de Turkse consul-generaal in Amsterdam Burak Ersoy, de Turkse Counselor Religieuze Zaken Prof. Dr. Haluk Songur, Turkish Airlines Amsterdam-directeur Şerafettin Ekici en voorzitters van allerlei verenigingen en stichtingen.

In zijn toespraak liet de Turkse ambassadeur weten zeer verheugd te zijn om samen met de Turkse Staten en YEE de expo te organiseren waarin de historische Turkse tamga’s zijn geïntroduceerd.

 

“We zijn er trots op om het eerste evenement van de Organisatie van Turkse Staten en de Stichting Turkse Cultuur en Erfgoed gezamenlijk en in Nederland te organiseren”, zei hij namens de Turkse ambassade.

Tijdens hun toespraak op de tentoonstelling spraken de ambassadeurs Mustafayev en Zhumagalyev hun tevredenheid uit over de organisatie van het evenement en spraken ze hun dank uit aan degenen die hebben bijgedragen.

Sterke boodschappen

Voorzitter van de erfgoedstichting Afandiyeva verklaarde dat de geschreven taal van het volk door de geschiedenis heen heeft gediend als een krachtig instrument voor het volk, waarmee het zijn gedachten, ambities, historische realiteiten en wereldbeelden uitdrukt.

“Symbolen, rotstekeningen, tamga’s van stammen of oude Turkse geschriften gaan verder dan alleen tekeningen of schilderijen. De geschriften bevatten krachtige boodschappen, bieden educatieve uitspraken, beschrijven historische gebeurtenissen en behouden elementen van voorouderlijke tradities. De symbolen zijn in verschillende delen van de wereld gevonden wat het moeilijk maakt ze te begrijpen. Ze hebben een diepe betekenis”, liet ze weten.

Culturele brug

YEE Amsterdam-coördinator Adil Akaltun bedankte in zijn speech alle aanwezigen en benadrukte dat “Ons instituut fungeert als een culturele brug door het rijke erfgoed van Turkije te delen met mensen met verschillende achtergronden”.

Na de toespraken werden de gasten geïnformeerd over de werken in de tentoonstelling, kregen een masterclass en werden voorzien van speciaal bereide hapjes. Ook zijn eremedailles uitgereikt aan culturele bruggenbouwers.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Turkish Media Center (TMC) | Gepubliceerd: 15-09-2023

Sep 15, 2023
Loading posts...