<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 13, 2019

Egypte en VAE grootste wapenklanten Duitsland, Turkije krijgt ‘niets’

De wapenuitvoer van Duitsland naar Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is in de eerste zes maanden van dit jaar aanzienlijk gestegen, ondanks de betrokkenheid van de twee landen bij het conflict in Jemen.

Dat blijkt uit een rapport dat woensdag is vrijgegeven.

Egypte is de tweede grootste klant van de Duitse wapenindustrie met 800 miljoen euro aan aankopen, beschrijft het wapenuitvoerrapport van de Duitse regering voor de eerste helft van dit jaar.

De VAE, een andere bij het conflict in Jemen betrokken speler, staat op de zesde plaats van de grootste klanten. Berlijn keurde de verkoop van voor meer dan 206 miljoen euro aan wapenexport naar dit land goed.

De conservatieve linkse coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel beloofde vorig jaar om de wapenexport te stoppen naar landen die tussenkomen in de burgeroorlog in Jemen.

De regering kreeg sindsdien zware kritiek van de oppositie, maar die bleef desondanks wapenleveringen aan Saudi-Arabië, Egypte en de VAE voortzetten.

Turkije

De wapenuitvoer van Duitsland naar zijn NAVO-partner Turkije bleef in de eerste helft van dit jaar op een zeer laag niveau, vanwege beperkingen die door de Duitse regering zijn opgelegd.

Berlijn keurde enkel de wapenverkoop goed ter waarde van zo’n 26 miljoen euro aan Ankara, ruim onder de Duitse export naar Algerije (170 miljoen euro), Koeweit (74 miljoen euro) en India (47 miljoen euro).

De Duitse regering beperkte de wapenverkoop aan Turkije in 2018, na lancering van militaire antiterreuroperaties van Ankara tegen terreurgroepen YPG/PKK en Daesh (IS) in het noorden van Syrië.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 13-11-2019

Nov 13, 2019
Loading posts...