<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Aug 26, 2015

Engelse petitie voor arrestatie Netanyahu

Een petitie dat in Engeland is gestart om de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wegens oorlogsmisdaden te laten arresteren heeft inmiddels meer dan 84.000 handtekeningen verzameld.

Deelnemers en activisten in het land willen hiermee laten zien dat Netanyahu, die in september afreist naar Engeland, niet welkom is in het land en gearresteerd moet worden.

Initiatiefnemer en programmeur Damian Moran wil met de online petitie, die zich op de website van het Britse parlement bevindt en alleen door Britse burgers kan worden ondertekend, een beroep doen op de Britse regering. “Netanyahu moet volgens de universele wetgeving gearresteerd worden wegens zijn oorlogsmisdaad in Gaza waarbij meer dan 2.000 onschuldige Palestijnse burgers zijn vermoord,” stelt Moran in zijn petitie.

Het Britse parlement is bij 100.000 handtekeningen verplicht om de kwestie te bespreken. In het formele antwoord die het parlement moest geven bij 10.000 handtekeningen wordt gemeld dat ‘het niet mogelijk is staatshoofden te arresteren wegens hun immuniteit’. “Wij zijn ervan bewust dat er burgers zijn omgekomen. Zoals ook de Britse premier Cameron heeft aangegeven zijn we diep bedroefd door de gebeurtenis. Engeland was een van de eerste landen die daar was voor de wederopbouw van Gaza. Echter erkent Engeland ook de recht van Israël om zich te verdedigen door proportionele maatregelen te nemen,” meldt het parlement.

In een verklaring van de Israëlische ambassade in Londen staat dat de handtekeningenactie “een zinloze reclamestunt” is. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat de campagne “zinloos” is. “Het Verenigd Koninkrijk en Israël zijn nauwe bondgenoten. Nu zelfs nog meer dan ooit”, aldus het ministerie.

Moran zegt dat hij hierdoor weinig hoop heeft op de bespreking van deze kwestie in het parlement. “Naast de Engelse politici steunt ook premier Cameron Israël. Engeland heeft een wapenhandel met Israël. Op de vraag of er Britse wapens zijn gebruikt tijdens aanvallen in Gaza geeft het Britse parlement geen concreet antwoord. Ik wil hiermee een aantal zaken verduidelijken”, aldus Moran.

Activist en organisator Lindsey German van “Stop the War Coalition” vindt dat het Britse parlement “wel daadwerkelijk weet dat de Palestijnse bevolking lijdt en niet opkomt voor hun”. “Al vele jaren kennen voeren wij campagnes om dit te veranderen. Het is mogelijk dat ook deze campagne wordt genegeerd. Echter zullen we door blijven gaan met het steunen van deze campagne. Hiermee tonen we aan dat Netanyahu niet welkom is. We verwachten vele protesten.”

In 2009 moest Tizipi Livni, oud politici en Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken, zijn reis naar Engeland annuleren wegens een arrestatiebevel dat namens hem werd uitgevaardigd door de Britse rechtbank. Livni zou in 2008 oorlogsmisdaden in Gaza hebben gepleegd. In 2011 kon Livni, tijdens de leiding van de conservatief-democratische coalitieregering in Engeland, het land weer in nadat hij immuniteit kreeg.

 

© Turksemedia.nl | AA – LONDEN

Aug 26, 2015
Loading posts...