<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2016

Enorm veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica

De genocide in Srebrenica, gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, is maandag herdacht. Het is 21 jaar geleden dat in Bosnië 8.372 moslimmannen en jongens zijn vermoord door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic.

De herdenking vond plaats in Potočari tijdens de begrafenisceremonie van 127 slachtoffers, die pas dit jaar zijn geïdentificeerd en kunnen worden begraven.

Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (5)

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken was ook aanwezig tijdens de ceremonies in Bosnië. “Wij zullen niet vergeten wat er is gebeurd in Srebrenica. Wij zullen dat ook niet laten vergeten.”

Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (2)

In Nederland zijn in Den Haag overlevenden en nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers op het Plein bij elkaar gekomen.

Srebrenica

Op 11 juli 1995 werden Bosniërs, die beschermd zouden worden door Nederlandse VN-militairen, overgeleverd aan de Serviërs. Daarop volgde een deportatie en genocide van Bosnische moslims en viel de Bosnische stad Srebrenica.

Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (6)

Schokkende videobeelden

Op videobeelden die maandag op de Turkse staatszender TRT Haber zijn getoond, is te zien hoe Mladic de moslims, en met name de moslimkinderen, toeroept: “Waar is jullie Allah nu, het is Mladic die jullie gaat redden”, waarna Bosnische mannen de bossen zijn ingedreven en op een gruwelijke wijze zijn neergeschoten in een kogelregen. Opvallend zijn de Servische “we gaan jullie niets aandoen” leuzen, die ook te zien is op de beelden, en de duim van Mladic richting de aanwezige Nederlandse generaal die een bloem en een doos als cadeau krijgt. Wat er in die doos zat, is niet uit de beelden te achterhalen, meldt TRT Haber.

De slachtoffers zijn begraven in diverse massagraven waarbij de botten van de slachtoffers doelbewust door elkaar zijn gehaald, waarmee een latere identificatie van de lichamen is bemoeilijkt.

Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (7) Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (3)Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (9)Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (4) Veel verdriet tijdens herdenking genocide op moslims Srebrenica (8)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – POTOCARI

Jul 11, 2016
Loading posts...