<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 24, 2017

Erdogan dient aanklacht in tegen Franse politicoloog: ‘Psychisch gestoord’

Het Openbaar Ministerie in Ankara is een onderzoek gestart na de uiting van de Franse politicoloog Philippe Moreau Defarges. Hij zou tijdens een televisie-uitzending aangezet hebben tot moord van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Tijdens een live-uitzending zei Defarges dat ‘nu Erdogan niet tegen te houden is via het rechtssysteem, hij alleen te stoppen zal zijn middels een burgeroorlog’. “Of een hypothese die moeilijk te zeggen is, namelijk Erdogan vermoorden. Dus een aanslag”, zei Defarges.

Aangifte

De Franse heeft inmiddels excuses aangeboden en zijn “diepe spijt” betuigt. Hij zou verkeerd begrepen zijn. De Turkse president heeft alsnog besloten om aangifte te doen.

De advocaat van Erdogan geeft aan dat het juridisch mogelijk is dat er een onderzoek wordt gestart in Turkije naar aanleiding van de uitspraken van de Franse politicoloog. “De uitspraken van Defarges laten een psychiatrische stoornis zien, iets wat ook heerst in het Westen. Niet alleen moeten juristen hier werk van maken, maar ook psychiaters.”

De Turkse advocaat is ook voorbereid op reacties die te verwachten zijn: “Dit is geen simpele vorm van vrijheid van meningsuiting te noemen. Al helemaal niet na wat er in de laatste tijd in Europese steden is gebeurd, waar meerdere keren tot een aanslag in de richting van de Turkse president is opgeroepen. Het is overduidelijk dat er hier sprake is van een oproep tot een aanslag.”

De advocaat eist in zijn vier pagina tellende aangifte ook dat Defarges een medische controle moet ondergaan voor wat betreft zijn psychische gesteldheid.

Klachten

In Frankrijk hebben Turken een klacht ingediend bij de Franse regulator voor de media CSA wegens ‘een openlijke oproep tot aanslag tijdens een uitzending van een Franse zender’. Er zijn ook meldingen dat Franse Turken aangifte gaan doen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 24-04-2017

Apr 24, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...