<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 03, 2015

Erdogan: “Europa medeschuldig aan dood vluchtelingen”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde donderdag fel op de Europese landen naar aanleiding van de escalerende vluchtelingenstroom en de foto’s van de driejarige Syrische peuter die dood aanspoelde op de Turkse kust.

“Niet alleen vluchtelingen zijn verdronken in de Middellandse Zee, maar ook onze menselijkheid” zegt de Turkse president tijdens de vooravond van de Business 20 Conference (B20) in Ankara, waar ook ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken van de G20 aanwezig zijn.

“De Europese landen hebben een kerkhof gemaakt van de Middellandse Zee. Vluchtelingen worden aan hun lot overgelaten bij de deuren van de Europese landen en worden onmenselijk behandeld. Diverse boten zijn opzettelijk lek geprikt (Griekenland). Terwijl men vrede en welvaart probeert te stichten, spoelen dode mannen, vrouwen, kinderen en ouderen aan op de kusten van de Middellandse en Egeïsche Zee. Iedere dode vluchteling opent een nog diepere wond in onze hart. Maar de mensen die deze vluchtelingen aan hun lot overlaten en dwingen tot het vluchten zeggen helemaal niets of tonen geen berouw. Het Westen kan niet eens tolerantie tonen aan vluchtelingen die bij hun voor de deur staan en om hulp vragen. Europa deelt de verantwoordelijkheid voor elke dode vluchteling”, zegt Erdoğan.

Erdoğan stelt de weigering van Europese landen aan de kaak om meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Turkije vangt op dit moment twee miljoen Syrische vluchtelingen op.

De Turkse president stelt ook dat de houding en beslissingen van de G20 invloed kan hebben op ieder individu in de wereld. “We moeten ervoor zorgen dat de G20 naast economische zaken ook een bijdrage moet leveren aan wereldwijde vrede en stabiliteit”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

Sep 03, 2015
Loading posts...