<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 23, 2018

Erdoğan geeft wereld lesje gelijkheid man en vrouw in Islam

De Islam rechtvaardigt geen enkele vorm van genderdiscriminatie tussen mannen en vrouwen, benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag.

Tijdens de derde internationale top voor vrouwen en rechtvaardigheid in Istanbul onderstreepte Erdoğan de gelijkheid van man en vrouw in de Islam.

“Als leden van een geloof [Islam] die elk mens, boven al zijn verschillen van geslacht tot kleur, als een schepsel van en door Allah zien, is het onmogelijk voor ons om vrouwen te discrimineren”, sprak de Turkse president een menigte toe.

Erdoğan prees de vrouw als onmisbaar voor het gezin en het bedrijfsleven en zei dat de familie in de Turkse cultuur en Islam gevormd wordt met gezamenlijke inspanningen van vrouw en man.

“Een begrip dat vrouwen isoleert van het bedrijfsleven en mannen van huis, raakt het familieconcept al in het begin.”

De Turkse president zei ook dat Turkije zich moet wenden tot zijn eigen geschiedenis en cultuur in een poging om zijn positie op het gebied van mensenrechten, vrouwenrechten, kinderrechten en dierenrechten te verbeteren; niet die van westerse landen, waar die waarden onder druk staan vanwege grote discussies.

Erdoğan beschuldigde het Westen van commoditisatie van vrouwen, eraan herinnerend dat vrouwen werden verkocht en gedwongen om te werken gedurende de eeuwen.

“Het is ons niet verwonderlijk dat de mentaliteit die vrouwen in het verleden als handelswaar gebruikte, de vrouwen met hetzelfde concept vandaag onder het mom van gelijkheid gebruikt,” zei hij.

Participatie vrouwen Turkije

De Turkse president noemde ook de rol van Turkse vrouwen in politiek, academici en vele andere gebieden in Turkije. Hij maakte iedereen duidelijk dat 104 vrouwen hun plicht vervullen als wetgever en parlementariër in het 600 zetels tellende parlement van Turkije.

“Dit cijfer is 17,5 procent in het Turkse parlement en is daarmee een nieuw record. Maar zelfs dat is niet genoeg”, zei Erdoğan.

De Turkse president zei dat het percentage voor deelname van Turkse vrouwen aan de arbeidsmarkt tijdens het bewind van zijn Partij voor Recht en Ontwikkeling (AK) sinds eind 2002 is gestegen. “In Turkse universiteiten is bijna de helft van de academici – minstens 44 procent – een vrouw,” zei hij, terwijl datzelfde geldt bij architecten en advocaten. “Meer dan 20 procent van de Turkse diplomaten is ook een vrouw.”

Erdoğan liet ook weten dat er nu 9,1 miljoen vrouwen zijn die de kracht van Turkije in het bedrijfsleven ondersteunen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 23-11-2018

Nov 23, 2018
Loading posts...