<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 28, 2018

Erdoğan grijpt in tussen Rusland en Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag telefonisch contact gehad met zijn Russische en Oekraïense tegenhangers over de recente spanning tussen de landen in de Zwarte Zee.

Dat verklaren Turkse presidentiële bronnen.

In telefoongesprekken met de Russische president Vladimir Poetin en Petro Poroshenko van Oekraïne drukte Erdoğan zijn bezorgdheid uit over de spanning in Zee van ​​Azov. Ook benadrukte hij het belang van het oplossen van de problemen via diplomatie.

Kremlin kondigde het telefoontje tussen Erdoğan en Putin aan in een online verklaring. De twee invloedrijke leiders bespraken de situatie over de Russisch-Oekraïense confrontatie in een zeestraat bij de Krim, blijkt uit de verklaring die op de website van Kremlin is gepubliceerd.

De twee hebben ook gesproken over de uitvoering van de overeenkomst over het Syrische Idlib en redding daarvan, ondertekend in september, en enkele aspecten van de bilaterale betrekkingen, is verklaard.

Conflict

Zondag nam Rusland twee Oekraïense marineschepen en een marinesleepboot samen met 23 bemanningsleden in beslag, beschuldigde Kiev van het betreden van zijn wateren en het uitlokken van een conflict.

Volgens Rusland hadden de schepen de oproepen om te stoppen genegeerd, wat leidde tot militaire actie. Rusland kwam tussenbeide toen de Oekraïense schepen verhuisden van de Zwarte Zeehaven van Odessa naar de haven van Mariupol in de Zee van Azov.

Er verschenen ook video’s waarin een Russisch kustwachtschip de Oekraïense marinesleepboot in de Straat van Kerch ramde.

Oekraïne beschuldigt ook Russische oorlogsschepen van het openen van vuur op schepen, bewerend dat bemanningsleden gewond raakten en de schepen in beslag zijn genomen door Rusland.

Rusland en Oekraïne staan ​​sinds 2014 op het verkeerde been, toen Rusland de Krim annexeerde na een controversieel referendum. Turkije, evenals de Algemene Vergadering van de VN, beschouwden de annexatie als illegaal.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 28-11-2018

Nov 28, 2018
Loading posts...