<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 13, 2017

Erdogan haalt flink uit naar VS en Rusland

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten en Rusland de wereld niet voor de gek moeten gaan houden vanwege de gebeurtenissen in Syrië en Irak.

Dat zei hij op het vliegveld van Istanbul naar aanleiding van een vraag van een journalist over de bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Putin in Vietnam. De twee zeiden namelijk dat “ze beiden eens zijn dat er geen militaire oplossing mogelijk is voor Syrië.”

“Ik heb moeite om die uitspraak te begrijpen”, reageerde Erdoğan voor zijn vertrek naar Rusland en bijeenkomst met Putin. “Aan de ene kant zeggen ze dat er geen militaire oplossing mogelijk is, terwijl aan de andere kant een miljoen mensen in Syrië ‘op militaire wijze’ zijn vermoord. Hoe kan dat?”, vroeg de Turkse president zich af.

Mocht er geen militaire oplossing zijn, kunnen de VS en Rusland hun troepen terugtrekken uit die regio, zei Erdoğan. “Daar heb je geen Turkse militairen, maar Amerikaanse en Russische. Ze zijn daar met al hun troepen. Trek dan je troepen terug en zoek naar een politieke oplossing in de vorm van verkiezingen. Hebben ze in deze zeven jaar hieraan gedacht?”, zei Erdoğan.

De Turkse president gaf ook aan dat hij “dit (straks) met Putin zal bespreken”. “Men moet de wereld niet misleiden. Wij zijn degene die de regio het beste kennen”, vertelde Erdoğan. “Turkije weet al vijftien jaar, van a tot z, wat er in die regio gebeurt. Zeven jaar in Syrië. Al meer dan vijftien jaar in Irak.”

VS in Irak

Erdoğan haalde ook expliciet uit naar Amerika. “Wij wilden niet dat ze Irak binnenvielen. Dat lieten we ze weten. We stelden voor om dit op diplomatiek niveau op te lossen. Ze luisterden niet en vielen Irak binnen. Merk dit goed op: voordat Obama kwam zeiden ze dat ze tijdelijk in Irak waren en weer (snel) weg zouden gaan. Dat ze volledig zouden terugtrekken uit Irak. Zijn ze weg? Nee. Zijn ze nog steeds daar? Ja. De wereld is niet dwaas”, sprak Erdoğan.

VS in Syrië

“[De waarheid] is niet zoals men dat vertelt. Ze zeggen iets, maar doen het daarna anders. De VS heeft vijf vliegbases in Syrië en is met een zesde bezig in Raqqa. Bovendien heeft Amerika acht andere bases in Syrië. Rusland vijf. Nu dit zo bekend is, waar gaan we deze feiten plaatsen? Waarom heeft de VS recent 3.500 vrachtwagens vol wapens en zwaar oorlogstuig naar Syrië gestuurd? Als dit geen militair bestuur is, wat is het dan? Naar wie gaan al die spullen? Het is niet zoals ze vertellen dat het is”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 13-11-2017

Nov 13, 2017
Loading posts...