<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 29, 2019

Erdoğan herhaalt voorstel aan Trump

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump het voorstel van Ankara herhaald om een ​​werkgroep te vormen voor het Russische S-400-raketafweersysteem.

Dat liet Fahrettin Altun, communicatiedirecteur van het Turkse presidentschap, woensdag weten.

Washington eist dat Turkije de S-400, wat cruciaal is voor de nationale veiligheid van het land, niet aanschaft. Ankara ontvangt binnenkort het beoogde luchtverdedigingssysteem.

Amerikaanse functionarissen stellen voor dat Turkije het Amerikaanse Patriot-raketsysteem koopt in plaats van de S-400, omdat dat systeem onverenigbaar zou zijn met NAVO-systemen. Het Patriot-systeem kost een miljard dollar meer (3,5) dan de S-400, die Turkije 2,5 miljard dollar heeft gekost.

Turkije reageerde dat het de VS was dat eerder geen Patriot-raketten wilde verkopen aan Turkije en het land daardoor andere verkopers moest gaan zoeken. Ankara liet de wereld ook weten dat de Russen een veel betere deal aanboden, inclusief de mogelijkheid tot technologieoverdracht.

De twee leiders gingen ook afzonderlijk in op de stappen van de VS om de tarieven op Turks staal te verlagen. Erdoğan vertelde aan Trump dat zijn besluit zal bijdragen aan het realiseren van de bilaterale handelsvolumedoelstelling van 75 miljard dollar.

Twee weken eerder verlaagde Trump de tarieven voor de Turkse staalinvoer van 50 naar 25 procent.

Ook zijn de presidenten overeengekomen om in juni op de G20-top in Japan bijeen te komen, aldus Altun.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 29-05-2019

May 29, 2019
Loading posts...