<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 21, 2018

Erdoğan landt als eerste op grootste luchthaven ter wereld Turkije

Een historische dag voor Turkije. Op de dag dat de eerste JSF (F-35) is ontvangen in het Amerikaanse Texas, had Turkije nog een grote verrassing: het eerste vliegtuig is geland op de nieuwe luchthaven van Istanbul. De Turkse metropool krijgt de grootste luchthaven ter wereld.

Het was het kleinere regeringstoestel van Turkije, de tweemotorige Airbus A318 Elite met registratiecode TC-ANK, dat de brede en 3.750 meter lange landingsbaan als eerste heeft ‘getest’. Aan boord de eerste gast: de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Die kwam van een verkiezingscampagne uit Gaziantep aanvliegen.

Het vliegtuig is met het traditionele watersaluut binnengehaald door een opvallende volgauto: een BMW i8. Erdoğan werd opgewacht door een groot aantal mensen bestaande uit luchthavenbouwers en personeel, journalisten, ministers en Turkish Airlines-medewerkers, die onder het genot van de uitgedeelde baklava op de historische foto gingen.

“Wat een prachtig bouwwerk. Dit is meer dan alleen een prestigeproject, dit vliegveld wordt een merk”, reageerde de Turkse president.

De nieuwe megaluchthaven van Turkije is voor meer dan 90 procent voltooid en mag zich het grootste vliegveld noemen dat vanaf nul is gebouwd. De eerste fase kan jaarlijks 90 miljoen passagiers ontvangen. Na opening van de resterende fases zal de capaciteit in 2023 oplopen tot 150 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven wordt op 29 oktober officieel geopend.

Joint Strike Fighter (F-35)

In Texas ontving Turkije op dezelfde dag de eerste JSF van straaljagerbouwer Lockheed Martin. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 21-06-2018

Jun 21, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...