<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 03, 2018

Erdoğan: ‘Media besturen ‘de o-zo-democratische’ VS en Duitsland’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan beklaagt zich dat er veel leugens en desinformatie worden verspreid door westerse nieuwsdiensten over Turkije. En dat werd afgelopen week opnieuw duidelijk tijdens zijn bezoeken aan de VS (NAVO-vergadering) en Duitsland, zei hij woensdag tijdens de opening van het Turkse academische jaar.

“Ik heb in deze landen, die men als grootmachten ziet, gezien dat ze door hun eigen media worden bestuurd”, sprak Erdoğan. “Want tijdens elk gesprek zeiden ze ‘dat de media dit en dat zo zegt’.”

De Turkse president liet dat zich niet voorbijgaan, liet hij weten. “Ik heb tegen hen gezegd dat ze naar hun volk moeten luisteren, niet (alleen) naar hun media. Stop daarmee. Want vroeger kende Turkije dat ook: toen werd Turkije namelijk ook door de media (kranten) bestuurd. Ze noemen de media de vierde macht en arm.”

Het is onacceptabel dat democratische landen de wil en opmerkingen van het volk opzij zetten en enkel naar de media luisteren, stelde de Turkse president. “Eerst predik je over democratie waarna je niet doet wat je volk tegen je zegt en kies je voor media. Je vreest voor wat de kranten de volgende dag zullen schrijven.”

In Turkije kijkt de regering naar wat het volk zegt, benadrukte Erdoğan, en laat het niet mediaorganen het land besturen. “Voor ons is belangrijk wat het volk wil en beoordeelt. Waar volkeren zijn, is democratie. Waar men niet doet wat het volk zegt, is geen democratie. Media bepaalt niet wat democratie is. Sorry hoor, maar wat is dat voor een mentaliteit?”

In sterke democratische landen kunnen sterke nieuwsdiensten bestaan, maar “ze mogen niet denken dat zij bepalen wat democratie is”. “Als een politicus terughoudend is en vreest voor de media, is het onmogelijk dat hij gezonde politiek bedrijft.”

Erdoğan riep het Turkse volk en met name academici op om de valse aantijgingen van westerse mediadiensten over Turkije te ontkrachten. “Dit is een plicht geworden nu ons land elke dag wordt zwartgemaakt, ook op sociale media. Nog triester is om te zien dat dit ook door ‘Turkse burgers’ in het buitenland wordt gedaan. Het is onbegrijpelijk hoe haatvol zij (‘deze Turken’) daar als journalist, academicus, voorzitter en politicus tekeer kunnen gaan tegen Turkije”, aldus Erdoğan, die ook aan zelfkritiek deed.

“Zo te zien zijn sommige van hen (die haters) hier in Turkije opgeleid. Er deugt dus iets niet in dit onderwijssysteem (van vroeger). Dit zal zo (fout blijven) doorgaan zolang we onze jongeren niet onze normen en waarden, geschiedenis en cultuur leren. Als we een gezonde toekomst willen opbouwen, begint dat bij goed onderwijs. Daar jammeren we al zeventien jaar over.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 03-10-2018

Oct 03, 2018
Loading posts...