<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jun 25, 2018

Erdoğan ook grote winnaar in Nederland, oppositie erkent nederlaag

Met meer dan 92 procent van de buitenlandse stemmen geteld is president Erdoğan ook de grote winnaar in Nederland. Hij kreeg, volgens voorlopige cijfers, 73 procent van de stemmen van Turkse Nederlanders voor presidentiële verkiezingen. Zijn partij AK haalde in Nederland 63 procent voor het parlement. Samen met alliantie-partner MHP, die 10 procent van de stemmen in Nederland kreeg, komen de twee partijen uit op een ruime 73 procent.

CHP-presidentskandidaat Muharrem Ince kreeg 18,5 procent van de Turks-Nederlandse stem, de voor terreursteun in voorarrest zittende HDP’er Selahattin Demirtaş kreeg 5,1 procent. De in Turkije omstreden Meral Akşener van Iyi ıs goed voor 2,8 procent van de stemmen.

Voor het Turkse parlement kreeg CHP 12,6 procent van de stemmen uit Nederland, de HDP 9,2 procent en Iyi 3,4 procent.

Turkse Nederlanders mochten tussen 15 en 19 juni stemmen op drie stemlocaties in Nederland. Zij zorgden voor een historische opkomst. Ruim 130.000 van de 260.000 stemgerechtigden namen deel aan het Turkse stemproces.

Rotterdam

Naast de grootschalige vieringen in Turkije, was het Rotterdamse Hofplein en Turkse consulaat ook een feestlocatie voor Turkse Nederlanders die blij zijn met de verkiezingsuitkomst. Ook in andere steden hielden groepen Turken een vreugdetour met hun auto’s.

Nederlaag

Oppositiepartij CHP erkende maandagavond in Ankara de geleden nederlaag. Dat zorgde voor woede bij partijgenoten en sympathisanten.

Een Britse journalist was teleurgesteld en vroeg dinsdag tijdens de persconferentie van CHP een boze Engelse vraag aan voormalige CHP-presidentskandidaat Ince. “U gaf de hele dag aan dat er gefraudeerd werd en riep mensen op om naar de Turkse kiesraad te gaan, maar kondigde vroeg in de avond al uw verlies aan.”

Ince haalde uit: “De (definitieve) uitslagen lagen op tafel. Dit is democratie. Wat moest ik dan doen? De mensen de staten oproepen (voor chaos?). Als je de winnaar niet kan feliciteren, moet je niet meedoen aan deze race. Je hoort respect te hebben voor democratie en keuze van het volk”, aldus Ince tegen de Brit.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – ROTTERDAM | Gepubliceerd: 25-06-2018

Jun 25, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...