<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 28, 2021

Erdoğan opent moskee die er nooit mocht komen op Taksimplein

De volgende droom van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en veel Turken is vrijdag uitgekomen: een moskee op het belangrijkste plein van Istanbul, het Taksimplein.

“Onze moskee heeft al een vooraanstaande plaats ingenomen tussen de symbolen van Istanbul”, sprak de Turkse president tijdens de drukbezochte openingsceremonie. Hij noemde de moskee een cadeau voor de verovering van Istanbul.

“Behalve dat het een plaats van aanbidding is, zal de Taksim Moskee een van de belangrijkste culturele en artistieke centra van Istanbul zijn met zijn digitale bibliotheek en lees-, rust- en tentoonstellingsruimtes”, zei hij.

Erdoğan vertelde verder dat hij de Taksim Moskee beschouwt als een “groet aan de Grote Hagia Sophia-moskee, die we een tijdje geleden hebben geopend om te aanbidden, als een geschenk voor de 568e verjaardag van de verovering van Istanbul”. De verovering van Istanbul wordt zaterdag herdacht.

“Ik geloof dat deze derde belangrijke spirituele erfenis die we onlangs aan Istanbul hebben gegeven na de voltooiing van de Grand Camlica-moskee en de heropening van de Hagia Sophia onze stad eeuwenlang als een lamp zal verlichten”, benadrukte de leider van Turkije.

Het gebedshuis met twee minaretten van 61 meter heeft een perceeloppervlakte van 2.482 vierkante meter en een bouwoppervlakte van 16.220 vierkante meter. In de moskee kunnen 2.250 mensen tegelijkertijd bidden. Ook beschikt het complex over een drielaagse parkeerplaats.

Tegenwerking

Enkel het idee om de megamoskee te bouwen was al in het oude Turkije een reden tot een couppoging. En op 28 mei 2013 een van de redenen tot de Gezi-protesten, waar Turkije ten minste 100 miljard dollar aan verloor en sindsdien de euro- en dollarwisselkoers tegenover de lira stijgt.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-05-2021

May 28, 2021
Loading posts...