<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 10, 2018

Erdoğan pleit voor eerlijke handel en wil Afrika redden uit klauwen van dollar

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan riep woensdag Afrikaanse landen op om voortaan in eigen valuta te handelen en samen te werken met Turkije.

“Laten we onze handel beschermen tegen risico’s van buitenlandse valuta”, zei hij woensdag tijdens het grote economische en handelsforum tussen Turkije en Afrika.

Erdoğan benadrukte dat er stappen moeten worden ondernomen om landen te beschermen tegen valutadruk. “We hebben deze kwestie [handel in eigen munteenheid] prioriteit gegeven nadat ons land onlangs speculatief is aangevallen (VS)”, sprak de president. “Het is belangrijk om te geloven dat er alternatieve manieren mogelijk zijn.”

Turkije staat gereed om te handelen met lokale valuta, “niet alleen met onze belangrijkste handelspartners, maar ook met onze Afrikaanse vrienden”, zei Erdoğan.

Turkije dringt de laatste tijd harder aan op handel in de eigen munteenheid en beschuldigt de Amerikaanse overheid van het gebruik van de dollar als middel om economieën van andere landen aan te vallen.

“We zijn klaar voor allerlei vormen van samenwerking met een win-win-aanpak en op basis van samen delen. Er bestaat in Afrika ongelijkheid in het gebruik van landbouwgronden en natuurlijke hulpbronnen. Laten we de krachten bundelen om dit te overwinnen, samen alles produceren en (eerlijk) delen”, aldus Erdoğan.

Het tweedaagse forum, dat woensdag in Istanbul is begonnen, brengt 3.000 Afrikaanse en Turkse ondernemers samen. Het forum is georganiseerd door de Turkse Buitenlandse Raad voor Economische Betrekkingen in samenwerking met het Turkse Ministerie van Handel en de Afrikaanse Unie. Op de eerste dag zijn drie overeenkomsten gesloten tussen Turkije, Senegal, Zimbabwe en de Afrikaanse Unie.

Rusland en China reageerden onlangs positief op het Turkse muntverzoek.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 10-10-2018

Oct 10, 2018
Loading posts...