<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 28, 2019

Erdoğan probeert Idlib te redden in Moskou, Putin reageert positief

De noordwestelijke provincie Idlib in Syrië wordt geconfronteerd met een humanitaire crisis. Sinds mei zijn daar meer dan 500 burgers gedood en ruim 1.200 gewond geraakt door aanvallen van het Bashar Al-Assad-regime.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag in Moskou, waar hij met zijn Russische collega Vladimir Putin sprak over de situatie in Syrië.

Turkije en Rusland kwamen in september vorig jaar overeen om van Idlib een de-escalatiezone te maken waar aanvallen uitdrukkelijk verboden zijn. Het Syrische regime en zijn bondgenoten overtreden echter consequent de voorwaarden van het staakt-het-vuren en blijven de zone aanvallen.

De de-escalatiezone is momenteel de thuisbasis van ongeveer vier miljoen burgers, waaronder honderdduizenden die de afgelopen jaren naar die regio zijn gevlucht uit andere delen van Syrië vanwege regime-krachten.

“Het is onaanvaardbaar dat het regime de dood verspreidt, zowel vanuit land als vanuit de lucht onder het mom van terrorismebestrijding”, zei Erdoğan. Hij zei dat Turkije zijn verantwoordelijkheid kan nemen binnen de Sotsji-deal “als het regime de aanvallen beëindigt”.

Erdoğan liet weten dat Turkije klaar is om binnen Astana-formaat samen te werken om de rust en vrede in Idlib te waarborgen. “Ons doel is om het bloedvergieten te stoppen en onze buurlanden Syrië een vredige omgeving te geven waar het al acht jaar naar verlangt.”

Erdoğan sprak echter dat Turkije zijn grenzen moet beschermen omdat de intimidatie uit Syrische kant doorgaat.

Putin zei op zijn beurt dat Rusland de zorgen van Turkije begrijpt over de veiligheidssituatie aan zijn grens met Syrië. “Turkije moet zijn grensbeveiliging waarborgen. Dit is het legitieme recht van Turkije.”

De Russische president vertelde ook dat de situatie in Idlib een “ernstige” zorg oproept, eraan toevoegend dat Rusland en Turkije een gemeenschappelijk begrip hebben over hoe het probleem kan worden opgelost, aangezien beide landen de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië ondersteunen.

Hij zei dat ze ook het organisatieproces van het Syrische constitutionele comité bespraken en hoopten dat het lichaam in de nabije toekomst met de werkzaamheden zou kunnen beginnen.

“Wij zijn van mening dat het momenteel de prioriteit is om ons te concentreren op de uiteindelijke stabilisatie van de situatie ter plaatse en de bevordering van het politieke proces”, voegde Putin eraan toe.

Beide voorzitters zeiden dat de twee landen nauw samenwerken in Astana-formaat.

Syrië is sinds begin 2011 getroffen door een wrede burgeroorlog, nadat het Bashar al-Assad-regime met onverwachte wreedheid pro-democratieprotesten aanviel. Sindsdien zijn honderdduizenden mensen gedood in Syrië. Meer dan tien miljoen mensen raakten vluchteling, melden VN-ambtenaren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU | Gepubliceerd: 28-08-2019

Aug 28, 2019
Loading posts...