<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 31, 2021

Erdoğan: Signalen van brandstichting Turkse bossen

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan de door bosbranden getroffen gebieden gezegd dat er signalen zijn van brandstichting.

“Mocht er een verband zijn [met terreur], en ja er zijn enkele aanwijzingen gevonden, gaan we ze tot op het bot achternajagen en doen wat gedaan moet worden, waar het ook op uitloopt”, zei Erdoğan.

De Turkse president beloofde wraak en zei dat hij dat als zijn plicht ziet. “Ook jullie vragen je af of de terreurgroep [PKK] erachter zit. Zij kondigden vorig jaar openlijk deze brandstichtingen aan. Dat werd toen ook in Hatay gedaan en ook dit jaar zijn bossen in Hatay in brand gestoken. Ze hebben onze longen verbrand, we zullen hun longen eruit rukken. Dat is onze plicht.”

Erdoğan stelde ook zijn getroffen volk gerust door te melden dat alle soorten schade vergoed wordt door de overheid. Ook is al 50 miljoen lira (5 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor de eerste behoeften van alle getroffenen en worden binnen korte termijn nieuwe huizen gebouwd. Daarnaast worden meer bomen geplant dan verloren is. De regering van Erdoğan heeft tot nu toe 5,5 miljard boompjes geplant.

“We gaan binnen korte tijd alle sporen van deze branden uitwissen. Ik vraag mijn volk zich door officiële instanties te laten informeren. Pas op voor desinformatie. We gaan provocateurs niet hun gang laten gaan. Laten we alstublieft zorgen voor onze eenheid, saamhorigheid en broederschap. Laten we één zijn en samen Turkije zijn. Ook deze rampen krijgen ons niet klein”, aldus de Turkse leider.

Zaterdag verklaarde het Turkse ministerie van Land- en Bosbouw dat 91 van de 101 bosbranden onder controle zijn of uitgeblust zijn. Deze ontstonden tegelijkertijd binnen 4 dagen in 31 steden. Tot nu toe zijn 6 slachtoffers te betreuren. In totaal zijn bij de bestrijding meer dan 10.000 brandweerlieden, reddingwerkers en militairen, meer dan 1.000 bluswagens- en machines, 45 helikopters en 6 blusvliegtuigen ingezet.

Meerdere landen hebben Turkije hulp aangeboden en daad bij het woord gevoegd. Rusland heeft blusvliegtuigen en enkele helikopters gestuurd. Azerbeidzjan heeft 100 militairen gestuurd naar Turkije, welke snel ter plekke waren.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 31-07-2021

Jul 31, 2021
Loading posts...