<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 01, 2016

Erdogan waarschuwt Europa: We naderen einde spel

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zaterdag in het Turkse parlement gezegd dat de maand oktober belangrijk is voor de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Turkije. Hij herinnerde de unie eraan dat de visumliberalisatie conform de vluchtelingendeal deze maand moet ingaan.

“Als we naar de recente uitspraken van de EU kijken, probeert de unie de aanpassing van de terreurwet, van levensbelang voor Turkije, als een eerdere basiseis te doen overkomen. Ik zeg in alle duidelijkheid: Dit gedrag betekent dat de EU zijn belofte aan Turkije niet wil nakomen”, sprak Erdoğan. “Dan moeten ze het maar zelf weten.”

De Turkse president benadrukte dat Turkije al een halve eeuw steeds de gevende kant is geworden en zich altijd aan de afspraken heeft gehouden. “Sommige landen zijn in rap tempo lid gemaakt. De democratische en economische criteria die aan hun zijn gesteld, zijn niet te vergelijken met de criteria aan Turkije. Europa laat ons al 53 jaar wachten. De EU heeft inmiddels zijn ware bedoelingen over ons getoond. Wij zijn jullie zondebok niet. Stop daarmee.” (VIDEO)

Turkije heeft geen problemen met criteria die zijn gesteld op het gebied van wereldwijde democratische waarden, vrijheden, mensenrechten en de rechtsstaat, liet de Turkse president weten. “De hervormingen op dit gebied worden in het leven geroepen omdat ons volk dat verdient, niet omdat de EU dat eist. Dit zullen we ook blijven doen.”

Erdoğan kwam ook met de boodschap dat de EU kan stoppen met spelen. “We verwachten transparantie en oprechte bekentenissen van de EU. Ze hebben het mis als ze denken dat ze ons aan het lijntje houden met hun onlogische orders. Diplomatieke acrobatiek en het woordenspel hoeven niet meer. We naderen einde spel, dat moeten ze weten”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-10-2016

Oct 01, 2016
Loading posts...