<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 14, 2023

Erdoğan wint parlementsverkiezingen en eerste ronde presidentsrace

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft opnieuw de meeste stemmen behaald in Turkije. Met name buiten Turkije werd het beeld geschetst dat het gedaan was met de huidige president.

Met 94 procent van de stemmen geteld kreeg Erdoğan in de eerste stemronde 25,6 miljoen stemmen (49,6 procent) tegenover zijn omstreden rivaal Kemal Kılıçdaroğlu (44,7 procent en 23 miljoen), die over de jaren heen veelvuldig heeft verloren van Erdoğan. Sinan Oğan krijgt rond de 5,3 procent van de stemmen (2,7 miljoen).

Wel is het nog niet zeker of Turkije naar de tweede stemronde moet, omdat een president meer dan 50 procent van de stemmen moet binnenhalen. Dat wordt later na tellingen van de buitenlandse stemmen (1,8 miljoen) en stemmen van grote Istanbulse wijken bekend, maar de kans is groot dat dat wel gebeurt.

Wat wel zeker is, dat Erdoğan’s Ak Partij weer een grote zege heeft geboekt. Samen met alliantiepartner MHP zijn bijna 50 procent van de stemmen gewonnen, goed voor 323 zetels (van de 600). Ook is hij in de grootste stad Istanbul weer de grootste qua parlementariërs.

CHP zit op 169 stoelen, Iyi op 51. HDP, die vanwege de associatie met terreurgroep PKK meedeed onder de nieuwe naam ‘Yeşil Sol Partisi’ (vertaald: GroenLinks), krijgt alsnog 61 zetels waardoor het oosten van Turkije weer ‘paars kleurt’. Wel kelderen ze met minstens 1,5 miljoen stemmen, van 6 naar zo’n 4,5 miljoen.

In Turkije is zondag het stemproces probleemloos verlopen. Er heerste een feestelijke sfeer. De opkomst was, vergeleken met andere landen in de wereld, zeer hoog: zo’n 89 procent.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 14-05-2023

May 14, 2023
Loading posts...