<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 07, 2017

EU krijgt harde ‘Ottomaanse’ uithaal van Macedonië

De Macedonische president Gjorge Ivanov heeft hard uitgehaald naar de Europese Unie (EU) wegens het aan het lijntje houden van het land. “Natuurlijk kunnen we niet een wedstrijdje houden met recordhouder Turkije [als het gaat om het wachten], maar voor Macedonië hebben ze al acht keer besloten om te gaan onderhandelen voor een lidmaatschap. Resultaat: nog steeds geen datum gekregen.”

Dat zei Ivanov in Istanbul tijdens het gala van het Global Leadership Forum van een Turkse universiteit.

“Waarom? Omdat ons land Macedonië heet, wij Macedoniërs zijn en Macedonisch spreken”, zei de president van het grotendeels (orthodoxe) christelijke land. “De EU heeft de toets niet kunnen doorstaan. Terwijl de EU een poging doet om mensenrechten en hun eigen identiteit te verspreiden, gelden deze regels blijkbaar niet voor Macedonië.”

De Macedonische president gaf hierop een voorbeeld uit de Ottomaanse tijd. “In het Midden-Oosten, de Kaukasus en de Balkan heerste er de filosofie van wederzijds respect. Dit zijn de regio’s waar de mensheid het langst in vrede heeft kunnen leven. Dit is iets wat Europeanen niet snappen. Mensen met verschillende religies en talen hebben hier honderden jaren samengewoond. Dit, wederzijdse respect, was veel heiliger, hoger en subliemer dan het westerse begrip voor tolerantie”, sprak Ivanov.

Ivanov benadrukte dat dit dankzij de Ottomaanse vrede kon gebeuren. “Daardoor hebben christenen, moslims en joden honderden jaren met wederzijds respect samengeleefd. In de tijd van het Ottomaanse Rijk werd dit het ‘systeem der volkeren’ genoemd”, lichtte Ivanov toe.

NAVO en VN

Volgens Ivanov wordt Macedonië ook niet toegelaten tot de NAVO. “Wij hebben alles gedaan wat ze ons vroegen. We hebben zelfs 12 keer naar Irak en 24 keer naar Afghanistan troepen gestuurd voor een NAVO-missie. Maar ze laten ons niet toe vanwege onze naam. Ze zeggen dat we onze naam moeten veranderen.”

“Bij de Verenigde Naties zijn we toegelaten onder de naam ‘voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’ [wegens een geschil met Griekenland]. Dit lijkt bijna op necrofilie. Want die naam is van een dode staat. Wij betalen nu de rekening van de zonden van Joegoslavië, de zonden die zijn gepleegd voordat het uiteen is gevallen”, aldus Ivanov.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 07-05-2017

May 07, 2017
Loading posts...