<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 30, 2019

EU moet beslissen of het Turkije wil of niet

De EU moet beslissen of Turkije toetreedt of niet, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag.

“Als de Europese Unie ons niet wil hebben, moeten zij die beslissing (openlijk) nemen”, benadrukte Çavuşoglu tijdens een persconferentie na de 4e Visegrad-groep (V4) vergadering van buitenlandministers in Slowakije.

Het zijn niet de hervormingen of criteria die het lidmaatschap van Turkije belemmeren, merkte de Turkse minister op, maar politieke hindernissen, discriminatie en dubbele normen van de EU.

Çavuşoglu zei dat Turkije 82 miljoen inwoners heeft, wat volgens hem het land het hoogste aantal zetels in het Europees Parlement zal geven dan enig ander land als Ankara een EU-lid wordt.

“Turkije is een overwegend Islamitisch land. Dus als de EU een religieuze club is, is dat prima. Als de EU niets wil delen, inclusief macht met een ander land of een andere lidstaat, is dat ook prima. Lidmaatschap is enkel een strategisch doel voor ons”, sprak de Turkse minister.

Çavuşoglu vertelde dat Turkije na de lokale verkiezingen op 31 maart bereid is om over een hoofdstuk te onderhandelen en aan alle voorwaarden en normen te voldoen. “Nu is hervorming een prioriteit voor Turkije, maar we moeten politieke obstakels vermijden.”

De Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak zei dat de toetreding van Turkije tot de unie vanwege politieke doeleinden wordt geblokkeerd en “Slowakije pleit voor het opheffen van deze blokkade”.

Bijeenkomst

Tijdens de vergadering wisselden Çavuşoglu, Lajcak, de Tsjechische buitenlandminister Tomas Petricek, de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz en de Hongaarse buitenlandminister Peter Szijjarto van gedachten over de betrekkingen tussen Turkije en de EU. Ook stonden recente internationale ontwikkelingen op de agenda.

Turkije vroeg in 1987 om lid te worden. De toetredingsonderhandelingen begonnen in 2005. Maar de onderhandelingen stopten in 2007 als gevolg van bezwaren van het Grieks-Cypriotische bestuur over het verdeelde eiland Cyprus. Ook werkten Duitsland en Frankrijk flink tegen.

Sindsdien benadrukken beide kanten zowel economisch als strategisch cruciaal voor elkaar te zijn en dat Europa dankzij Turkije veilig is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BRATISLAVA | Gepubliceerd: 30-04-2019

Apr 30, 2019
Loading posts...