<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Mar 02, 2020

‘EU moet niet stoer doen tegen Turkije’

Turkije heeft zich vier jaar lang aan de vluchtelingendeal met de EU gehouden. Maar met het opengooien van de grenzen voor vluchtelingen die richting Europa willen, toont Turkije de wereld aan dat de EU zijn verplichtingen niet nakomt.

Zo reageerde Gerald Knaus, de bedenker van het vluchtelingenakkoord uit 2016, op het besluit van Turkije in een interview met Nieuwsuur zondag.

Volgens Knaus, baas van denktank European Stability Initiative, is een nieuwe deal nodig met Turkije. “Hoe kan Europa de anderen de les lezen als Europa zo [traangas, geweld, op zee terugsturen] reageert op mensen aan zijn grenzen? Dat is het tragische. Iedereen verliest. Het is vijf over twaalf, hoog tijd om met een beleid te komen.”

Knaus: “We moeten de vluchtelingen in Turkije steunen. Dat is geen toegeven aan druk. Het is moreel juist, en in het belang van de EU. Bovendien is er een internationale coalitie nodig dat Turkije laat zien dat als honderdduizenden [nieuwe] mensen Syrië moeten ontvluchten door Idlib, het land er niet alleen voor staat.”

Op een vraag van de presentator van Nieuwsuur waarom de EU “een land moet betalen dat ons chanteert”, reageerde Knaus: “Omdat er 3,6 miljoen vluchtelingen in Turkije zitten. Dat is vier procent van de bevolking. Dan is het in Europa’s belang dat zo weinig mogelijk van hen de drang voelen om in boten te vertrekken. Investering in scholing, gezondheidszorg en sociale steun is niet toegeven aan chantage.”

Dat is wijs beleid in Europa’s belang dat maanden terug al had gemoeten, haalde Knaus uit. “Wij hebben dat uitgesteld. Nu gebruikt Turkije onacceptabele methoden om de EU eraan te herinneren. Maar het is in Europa’s belang. Dit is niet toegeven aan chantage, of teerhartigheid. Het is het enig juiste, moreel, maar vooral ook politiek.”

Op de vraag wat Knaus te zeggen had tegen Nederlandse parlementsleden die zeggen dat “Turkije gestraft moet worden”, zei hij: “Ons natuurlijke instinct om stoer te doen en onze macht te tonen, moet gecompenseerd worden door ons verstand. Als miljoenen mensen, ’s werelds grootste vluchtelingencrisis in tientallen jaren, aan de grens met de EU staan, dan is het in ons eigen belang om samen te werken met het land dat ze opvangt.”

Klik HIER voor de uitzending van Nieuwsuur (vanaf 14:14)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 02-03-2020

Mar 02, 2020
Loading posts...