<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 16, 2019

EU stelt sancties in tegen Turkije, Ankara neemt ‘straf’ niet serieus

Het EU-besluit om Turkije te sanctioneren is niet serieus te nemen, reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag.

“We nemen dat besluit niet serieus. Dit zijn simpele zaken die Turkije niet kunnen beïnvloeden”, verklaarde Çavuşoğlu tijdens zijn staatsbezoek aan Noord-Macedonië in de hoofdstad Skopje.

Zijn reactie komt naar aanleiding van Europese inspanningen Turkije te straffen omdat het namens Turks-Cyprus booractiviteiten naar gas verricht in die regio en dat volgens de EU en de VS niet mag, terwijl de Griekse kant wel mag boren. “Ze [EU] weten zelf dat ze hun eigen beslissingen niet kunnen uitvoeren”, legde de Turkse minister uit.

De EU denkt eraan niet meer op hoog niveau te gaan spreken met Turkije. “Ze zijn genoodzaakt om met ons te spreken [vluchtelingendeal]. Ze hebben geen andere keuze. Waarom willen ze ons sanctioneren? Om de Grieks-Cyprioten te paaien. Turkije heeft gezegd te zullen starten met boren en heeft dat ook gedaan.”

Çavuşoğlu noemde Grieks-Cyprus “het verwende kind” van Europa. “We hebben Europa en de Verenigde Naties gewaarschuwd dat als ze de rechten van Turks-Cyprioten niet in acht nemen, Turkije dat zelf zal doen. Turkije staat garant voor Turks-Cyprus. Turkije bepaalt zelf wat het doet binnen het Turkse continentale plat [dat bij de VN geregistreerd staat]. Grieks-Cyprus moet met Turks-Cyprus aan tafel en hulpbronnen eerlijk delen.”

Dinsdag werd ook bekend dat Turkije een vierde boorschip naar de Middellandse Zee stuurt, genaamd ‘Oruç Reis’.

Mislukte staatsgreep

Ook zijn berichtgevingen dat de EU het besluit aan Turkije op 15 juli wilde melden, maar na waarschuwingen van Ankara dat een dag later is gedaan. 15 juli is namelijk de dag dat het Turkse volk een verraderlijke en bloedige couppoging heeft neergeslagen en die dag is uitgeroepen tot de dag van democratie en nationale eenheid.

Çavuşoğlu: “Ik heb nogmaals gezien dat de EU ons niet oprecht steunde erna. Ze zouden zogenaamd spijt hebben dat hun steunbezoek aan Turkije niet op tijd is gebracht.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – SKOPJE | Gepubliceerd: 16-07-2019

Jul 16, 2019
Loading posts...