<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 22, 2020

EU straft Turks maritiem bedrijf

De Europese Unie heeft vanwege de ontwikkelingen in Libië sancties opgelegd aan een Turks maritiem bedrijf. Turkije wil daar niets van horen en neemt het besluit niet serieus omdat de EU daarmee de Libische putschist Khalifa Haftar steunt, claimt Ankara.

“Het heeft voor ons geen waarde om ons maritiem bedrijf toe te voegen aan de sanctielijst”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Het is “buitengewoon jammer dat er zo’n verkeerde beslissing is genomen” terwijl er pogingen worden ondernomen om de spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied te verminderen.

Operatie Irini van de EU ondersteunt de Libische krijgsheer en couppleger Khalifa Haftar en bestraft de door de VN erkende regering van Libië (GNA), benadrukte Turkije.

De militaire operatie, die op 31 maart van dit jaar door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is goedgekeurd, heeft tot doel de lucht en zee rond Libië, ook met satellieten, in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat alle landen zich houden aan het wapenembargo in Libië.

Maar ook daar is de EU hypocriet bezig: “Hoewel ons land de legitieme regering ondersteunt, wordt dit beschreven als een schending van het embargo. Het feit dat de landen en bedrijven die wapens naar de putschist Haftar over land en via de lucht sturen, met name de Verenigde Arabische Emiraten, wordt genegeerd [door de EU]. Dit is een duidelijke aanwijzing voor de partijdige houding van de EU”, legde Turkije de wereld uit.

Als de EU veiligheid en stabiliteit in de regio wil, moet het ophouden met diens bevooroordeelde houding en in overleg en samenwerking met Turkije handelen.

Hoewel de Europese operatie tot doel heeft dat het VN-wapenembargo wordt nageleefd, richt het zich vooral op de maritieme activiteiten in de Middellandse Zee. Dat terwijl de kant van couppleger Haftar, de vijand van de legitieme Libische regering, wapens en munitie blijft ontvangen, voornamelijk via de lucht en over land, meldde ook de Libische premier Fayez al-Sarraj.

Libië is verscheurd door een burgeroorlog sinds de afzetting van leider Muammar Gaddafi in 2011. De nieuwe regering van Libië werd in 2015 opgericht onder een door de VN geleide overeenkomst, maar pogingen voor een politieke regeling op de lange termijn mislukten als gevolg van een militair offensief door de troepen van Haftar.

De VN erkent de Libische regering onder leiding van Al-Sarraj als de legitieme autoriteit van het land. De legitieme regering van Libië wordt sinds april vorig jaar aangevallen door de troepen van Haftar. Daarbij zijn meer dan 1.000 mensen omgekomen. Ook zijn massagraven ontdekt.

Haftar wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Rusland, terwijl de door de VN erkende officiële regering van Libië wordt gesteund door Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-09-2020

Sep 22, 2020
Loading posts...