<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 14, 2019

Europees besluit over Turkije: ‘Waardeloos en bevooroordeeld’

Ankara vindt het besluit van het Europees parlement (EP) op aandringen en op basis van een rapport van Turkijerapporteur Kati Piri (PvdA) “waardeloos en bevooroordeeld”.

Zo reageerden het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, minister van Justitie en de Turkse woordvoerder van de regeringspartij op de aanbeveling van het Europees parlement (EP) door Piri.

“Zinloos en verre van objectiviteit”, beschreef het Turkse buitenlandministerie de zet van het EP. “Het standpunt van het EP tegen Turkije moet zich richten op het bevorderen van de banden, interactie en dialoog tussen Turkije en de EU.”

“Turkije verwacht dat het nieuwe EP-parlement, dat na de verkiezingen in mei zal worden gevormd, in de komende periode een constructieve benadering van de betrekkingen tussen Turkije en de EU zal aannemen, gekwalificeerde en objectieve beslissingen zal nemen en het EU-integratieproces van Turkije zal bevorderen”, aldus het ministerie.

Het besluit is bevooroordeeld, vindt justitieminister Abdülhamit Gül. “Dit zal de geschiedenis ingaan als een voorbeeld van Europa’s vervreemding van de eigen normen en waarden.”

“Deze respectloze beslissing toont de extreemrechtse tendens van het EP”, verklaarde regeringspartijwoordvoerder Ömer Çelik.

EU

Het resultaat van de stemming is niet bindend. EU-lidstaten hebben veelvuldig duidelijk gemaakt nog geen einde te willen maken aan de lidmaatschap van Turkije. Een voorstel in het EP van onder andere het CDA om definitief het toetredingsproces te beëindigen, haalde het niet.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-03-2019

Mar 14, 2019
Loading posts...