<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 07, 2019

Europees gerechtshof geeft Turkije gelijk

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft donderdag twee zaken verworpen waarin aanklagers beweerden dat er eind 2015 sprake was van schending van vrijheid en rechten van veiligheid in het zuidoosten van Turkije.

In de verklaring van het EHRM staat dat meer dan honderd mensen in 2015-2016 een verzoekschrift hebben ingediend met betrekking tot antiterreuroperaties in die regio. De organisatie heeft zich eerst op deze twee zaken gericht.

De eerste aanklager, geïdentificeerd met de initialen O.E., beweerde dat het uitgaansverbod in de stad Çizre in de provincie Şırnak zijn rechten van wonen en vrijheid van verkeer heeft geschonden.

In een ander geval is beweerd dat een persoon, geïdentificeerd met de initialen O.T., gewond raakte tijdens het geweld in Çizre, geen medische zorg verleende en uiteindelijk in de kelder van een huis is gedood.

Het EHRM nodigde Turkse overheidsfunctionarissen uit voor een presentatie over de zaken. Op 13 juli 2017 verstrekte het Turkse ministerie van Justitie het EHRM relevante informatie in de zaak.

Het EHRM besloot op 13 november 2017 in het Franse Straatsburg een hoorzitting te houden om te concluderen dat het aangevoerde “schriftelijk bewijs” van de aanklagers onvoldoende was. De rechtbank verwierp daardoor beide zaken op donderdag als niet-ontvankelijk.

De beslissing van de rechtbank oordeelde dat het EVRM een secundaire organisatie is en dat aanvragers eerst in contact moesten komen met Turkse gerechtelijke autoriteiten. Ook moesten zij wachten totdat lopende onderzoeken zijn afgerond.

De beslissing van het gerecht is van groot belang, aangezien het als jurisprudentie dient voor mogelijk 135 toekomstige zaken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-02-2019

Feb 07, 2019
Loading posts...