<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 13, 2023

Europese bescherming voor Turks dessert künefe

De Europese Unie heeft het Turkse dessert Antakya Künefesi opgenomen in de productenlijst van de zogeheten Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), een verordening die streekproducten beschermt tegen namaak.

“Antakya Künefesi is een van de weinige desserts die kaas bevatten” in Turkije, verklaarde de Europese Commissie tijdens de aankondiging van het besluit maandag.

De Turkse delicatesse wordt geproduceerd in de provincie Hatay, met een recept “overgedragen van de ene generatie op de volgende op basis van een meester-leerlingrelatie”, aldus de verklaring.

Het dessert is gemaakt van een licht gebakken draadachtig deeg (künefelik kadayıf), speciaal geproduceerd verse kaas uit Antakya, boter en siroop.

De künefe is het negende Turkse voedingsproduct dat EU-bescherming heeft gekregen. Eerder waren dat bijvoorbeeld de premium hazelnoten “Giresun Tombul” uit het Zwarte Zeegebied of de wereldbekende baklava uit Gaziantep.

De Europese Unie houdt een register bij van de namen van landbouwproducten, voedingsmiddelen en dranken die in het hele blok bescherming genieten, met geografische aanduidingen, productkwaliteiten en wettelijke beschermingsinstrumenten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-03-2023

Mar 13, 2023
Loading posts...