<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 16, 2021

Europese econoom lovend over Turkse economie

Turkije heeft een vrij veerkrachtige economie en herstelt zich snel van grote schokken.

Dat zei de econoom Roger Kelly van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling dinsdag in een interview met een grote Turkse nieuwsdienst.

Kelly verwees naar het herstel van Turkije na meerdere financiële crises. “Dit [veerkrachtigheid] zagen wij in 2009 na de wereldwijde financiële crisis, en ook in 2016, na de poging tot staatsgreep. Ook herstelde de Turkse economie zich snel na klappen van het coronavirus.”

De Europese econoom merkte op dat Turkije een van de weinige landen ter wereld was met een positieve groei gedurende het afgelopen jaar. Daar speelden uitgebreide fiscale prikkels een belangrijke rol speelden in.

Hij zei echter dat het herstel wel wat heeft gekost in termen van macro-economische stabiliteit en dat het uitgebreide gebruik van de reserves van de centrale bank om de lira te ondersteunen niet mag worden genegeerd.

Kelly prees de Turkse Centrale Bank en haar gouverneur voor een verschuiving in het monetaire beleid van het land. “Een meer orthodoxe beleidskoers is zeker welkom. De geloofwaardigheid van de centrale bank moest opnieuw worden opgebouwd en voorzitter Naci Ağbal heeft zeker de juiste stappen ondernomen.”

“Als de verandering die we hebben gezien sinds november of de meer orthodoxe beleidsomgeving zich voortzet, zullen investeerders zeer goede verwachtingen hebben voor Turkije”, benadrukte Kelly.

Hij merkte op dat ze als de Europese ontwikkelingsbank bezig zijn met het bijwerken van hun prognoses. “Ik kan geen precieze cijfers geven, maar als de huidige krappe monetaire houding wordt gehandhaafd, zou ik verwachten dat de economie van Turkije dit jaar met ongeveer 4 tot 5 procent zal groeien en 4 procent in 2022.”

Als Turkije dit orthodoxe beleidsklimaat in stand houdt en tegelijkertijd structurele hervormingen doorvoert, zou het de macro-economische kwetsbaarheden verminderen die tot periodieke crises hebben geleid.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-03-2021

Mar 16, 2021
Loading posts...