<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 04, 2019

Europese landen erkennen gekozen Maduro niet meer als president

Meerdere Europese landen hebben kenbaar gemaakt de oppositieleider van Venezuela, de in de VS opgeleide Juan Guaido, als interim-president van dat land te erkennen. Dat herhaalden ze maandag nadat hun acht daags ultimatum om nieuwe verkiezingen in het olie- en goudrijke land is verstreken.

Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Denemarken en ook Nederland hebben aangekondigd dat ze de zittende president Nicolas Maduro niet meer als de wettige president van Venezuela erkennen.

De erkenning van Guaido heeft volgens de Spaanse premier Pedro Sanchez, die de aankondiging deed in een televisietoespraak, één duidelijk doel: “Zo snel mogelijk vrije en democratische verkiezingen in Venezuela.”

Jeremy Hunt, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, tweette: “Nicolas Maduro heeft geen presidentsverkiezingen uitgeschreven binnen de limiet van 8 dagen die we hebben gesteld. Dus het VK erkent nu samen met Europese bondgenoten @jguaido als interim constitutionele president totdat geloofwaardige verkiezingen kunnen worden gehouden.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas schreef op Twitter dat ze “spijt hebben van het besluit van Maduro om oproepen van de EU voor vrije en eerlijke verkiezingen in Venezuela af te wijzen”. “Voor ons is Guaido de interim-president, in overeenstemming met de Venezolaanse grondwet, om vrije, eerlijke en democratische verkiezingen te organiseren”, voegde hij eraan toe.

De Europese landen voegen zich nu in het lijstje met de Verenigde Staten, Israël, Canada en verschillende Latijns-Amerikaanse landen in de erkenning van Guaido als interim-leider.

Venezuela is sinds 10 januari opgeschrikt door protesten na beëdiging van Maduro voor een tweede termijn na verkiezingen geboycot door de oppositie. De spanningen klommen op 23 januari toen Guaido zichzelf tot interim-president verklaarde, maar Maduro heeft tot nu toe de oproepen om af te treden geweigerd.

Maduro beschuldigt de VS van het organiseren van een staatsgreep tegen zijn regering en geeft aan dat hij open staat voor dialoog met de oppositie.

De VS leidt een internationale campagne om economische en diplomatieke druk op Maduro toe te passen. Vorige week zijn onder andere sancties opgelegd aan het Venezolaanse staatsoliebedrijf.

Rusland, China, Turkije en Iran verklaren achter Maduro, de gekozen president van Venezuela, te staan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – OVIEDO | Gepubliceerd: 04-02-2019

Feb 04, 2019
Loading posts...