<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 30, 2019

Europese leiders kunnen niet zonder Turkije

De samenwerking tussen Turkije en de Europese Unie moet, ondanks gemeenschappelijke uitdagingen, blijven doorgaan.

Dat hebben de zuidelijke leiders van de EU dinsdag afgesproken.

De leiders uit de zeven EU-landen Spanje, Portugal, Frankrijk, Malta, Italië, Griekenland en het Grieks-Cypriotische bestuur kwamen bijeen in Grieks-Cyprus voor een vijfde Zuid-EU-top.

“We bevestigen opnieuw het belang van de betrekkingen van de EU met Turkije en herhalen onze gehechtheid aan het handhaven van een open dialoog, aan het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen en aan samenwerking op essentiële gebieden van gemeenschappelijk belang zoals migratie, terrorismebestrijding, vervoer, economie en handel”, verklaarden de leiders in een gezamenlijke verklaring.

Tijdens de top, waarin Turkije ook is gevraagd zijn betrekkingen met zijn Europese buurlanden te normaliseren, is herhaald aan de kandidaat-lidstaat om hangende verplichtingen in het kader van het onderhandelingskader na te komen.

‘Nieuw asielsysteem nodig’

De Griekse premier Alexis Tsipras zei tegen de pers dat hij volgende week in Istanbul een ontmoeting heeft met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Hij zal hem informeren over de verklaring van de top.

Hij benadrukte ook dat internationaal recht en wederzijds respect het scharnier zijn van de betrekkingen tussen Turkije en de EU, zoals in de betrekkingen van alle EU-lidstaten.

Over de irreguliere migrantencrisis zei Tsipras dat de EU een nieuw asielstelsel nodig heeft dat gebaseerd is op solidariteit en een eerlijk deel van de verantwoordelijkheid. In de verklaring wordt opgeroepen tot hervormingen in het huidige gemeenschappelijk Europees asielstelsel.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – LEFKOŞA | Gepubliceerd: 30-01-2019

Jan 30, 2019
Loading posts...