<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 01, 2017

Europese Turken opnieuw slachtoffer van corruptie bij Bulgaarse grens

Europarlementariër Kati Piri (PvdA) heeft na een oproep op Facebook aandacht besteed aan corruptie bij de Bulgaarse grens, die veel Europese Turken heeft geraakt. Dit jaar hebben opnieuw veel vakantiegangers naar Turkije ernstige hinder ondervonden. 

Wachttijden bij de Bulgaarse grens tot 14 uur in de hete zon, grensbewakers die om steekpenningen vragen en de politie die om een contante afrekening van boetes vraagt, behoren tot de ergernissen die Europese Turken ook dit jaar hebben meegemaakt. Daarnaast zorgde de verplichte ‘desinfectie’ van de auto’s, waar ook nog eens voor betaald moest worden, voor veel ergernis.

“Tien jaar na de toetreding van Bulgarije tot de EU, kunnen Nederlandse vakantiegangers nog steeds niet veilig door het land reizen, ondanks de miljoenen aan EU-subsidies om een einde te maken aan de corruptie”, onderschrijft Piri het probleem.

Bulgarije staat nog steeds onder monitoring van de EU, maar het is zaak dat hier nu serieus werk van wordt gemaakt door de Europese Commissie. Dat stelt Piri in schriftelijke vragen die ze samen met haar Vlaamse collega Kathleen van Brempt (SP.A) heeft gesteld aan de Europese Commissie. Piri verzamelt ervaringen en gaat een zwartboek aanbieden aan de Bulgaarse regering, die vanaf 1 januari het voorzitterschap van de EU op zich neemt.

“Deze praktijken zijn al jaren aan de gang en het is de hoogste tijd dat hier een einde aan komt. De rechten van EU-burgers worden hier geschonden door een land dat straks EU-voorzitter is”, waarschuwt Kati Piri van de PvdA.

Meldingen

De reacties stroomden na een oproep via Facebook om ervaringen te delen gelijk binnen. “Mensen zijn het na jaren gewoon gaan vinden en nemen bewust extra geld mee om snel en soepel de grens over te kunnen. Reizigers die weigeren te betalen worden geïntimideerd en moeten uren wachten voordat ze kunnen passeren. Er is duidelijk sprake van een structureel probleem.”

Volgens officiële cijfers is de corruptie onder Bulgaarse agenten en douaniers gedaald sinds het land is toegetreden tot de Europese Unie. “Maar veel reizigers merken daar in de praktijk niets van en houden rekening met het betalen van steekpenningen”, merkt Piri op.

“Elke Nederlandse vakantieganger moet veilig door Europa kunnen reizen. De investeringen in een arm land als Bulgarije zijn nodig, maar moeten uiteindelijk ook effectief zijn. Daar merkten tienduizenden Turks Nederlandse belastingbetalers dit jaar weer weinig van”, aldus Piri.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 01-09-2017

Sep 01, 2017
 • Roel de Jel

  Ze hadden Bulgarije nooit bij de EU moeten halen, dat land is één grote corrupte geld verslindende organisatie. Dat zal de komende jaren echt niet veranderen

 • Fatma Ekici

  Ik begrijp niet dat zo’n schurkenstaat onderdeel uitmaakt van de EU.

 • Deli Balta

  Veel Turkse Nederlanders die met de auto naar Turkije zijn geweest rijden via griekenland (Ipsala) naar Turkije om corrupte Bulgarije over te slaan.. Waarom kunnen ze niet gewoon door Bulgarije rijden?????? Bulgarije hoort niet in EU!!

 • Roel de Jel

  Deze maal ben ik het helemaal met je eens Deli

 • Deli Balta

  Roel,
  dat is prima!

 • Jan

  Bulgarije is in principe gewoon een ordinaire derde wereld land want de eu kan Bulgarije wel uit de derde wereld halen maar hoe wil de eu de derde wereld uit de Bulgaren halen?

 • Deli Balta

  Met andere woorden: je bedoelt hoe kan Eu hun karakter veranderen?? Dit is lastig, eens een dief altijd een dief….

 • Mark

  Deli Balta Turken zijn erg patriottisch over Turkije. Maar Bulgaren zijn dat over van Bulgarije. vergeet namelijk niet dat de Bulgaren uw wrede Ottoman dictatuur niet is vergeten. Daar zit de oorzaak.

 • Ha

  Mark ik zou niet teveel van de toren blazen als ik u was wat betreft de Ottomaanse tijd, je kan je beter bezighouden met u recente geschiedenis meezeulen met de nazi’s en kinderenvermoordenaars hebben Turkije en de moslims de les niet te spellen.

Loading posts...