<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 05, 2017

Europese Turken slachtoffer van corruptie in Bulgarije

Bulgarije moet corruptie nu eindelijk serieus gaan aanpakken. Zelfs na tien jaar EU-lidmaatschap, zijn er honderden klachten van EU-burgers over het betalen van smeergeld aan de grens en steekpenningen aan corrupte politieambtenaren.

Dat stellen Europarlementariërs Kati Piri en Kathleen van Brempt in een zwartboek dat ze dinsdag aan de Bulgaarse regering overhandigen, die per 1 januari het EU-voorzitterschap voor zes maanden bekleedt.

Het zwartboek bevat ruim 200 klachten van reizigers die afgelopen zomer het slachtoffer waren van serieuze misstanden in Bulgarije. De meest gehoorde klachten zijn extreem lange wachttijden aan de Turks-Bulgaarse grens, noodzaak betalen van smeergeld aan grens- en douaneambtenaren, verplicht betaalde desinfectie van alle auto’s, corrupte politie die onterechte boetes uitdelen en verkoop van wegen-vignetten boven officiële prijs.

Kati Piri: “Afgelopen zomer vertelde Yasin Torunoğlu, PvdA-wethouder in Eindhoven, mij zijn persoonlijke ervaring bij de Turks-Bulgaarse grens. Na een oproep op sociale media stroomden de reacties binnen met soortgelijke negatieve ervaringen. Ik ben er echt van geschrokken hoe groot het probleem is. Bulgarije is tien jaar geleden toegetreden en heeft miljoenen aan EU-subsidies ontvangen om een einde te maken aan de corruptie, maar kennelijk zonder het gewenste resultaat.”

Europarlementariërs Kati Piri en Kathleen van Brempt benadrukken dat de Bulgaarse regering de klachten serieus moet nemen. De twee bieden aan om hun netwerk in te zetten om in de zomer van 2018 te monitoren of de situatie is verbeterd.

“Na jaren van klachten over corruptie aan de grens, blijkt uit ons onderzoek dat tot op heden geen douaneambtenaar in Bulgarije daadwerkelijk is veroordeeld voor deze illegale praktijk. EU-burgers met een Turkse achtergrond hebben daardoor ook het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. Als dit Nederlanders zou raken die op weg zijn naar de camping in Frankrijk, zou het veel meer aandacht krijgen en waren de problemen al lang opgelost”, aldus Piri.

Bulgarije is het enige EU-land waar men verplicht de auto moet desinfecteren tegen betaling. Dit zorgt voor nog langere wachttijden. Daarnaast is geen transparantie over de noodzaak van de desinfectie. Reizigers die vanuit Turkije naar Griekenland reizen, hoeven hun auto’s niet te desinfecteren.

Piri: “Het verplicht desinfecteren van auto’s kan noodzakelijk zijn als er sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid, zoals bij een uitbraak van mond- en klauwzeer. Maar er is geen bewijs dat dit het geval is in Turkije. Daarmee lijkt de maatregel vooral een manier om de Bulgaarse staatskas te spekken.”

De schriftelijke vragen die Kati Piri en Kathleen van Brempt deze zomer aan de Europese Commissie hebben gesteld zijn nog niet beantwoord. Het zwartboek wordt ook naar de Commissie gestuurd. De komende zes maanden zullen Van Brempt en Piri de dialoog blijven zoeken met Sofia met het streven dat dezelfde praktijken zich in de zomer van 2018 niet weer voordoen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 05-12-2017

Dec 05, 2017
Loading posts...