<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Ak Ajans Nederland
Dec 05, 2017

Europese Turken slachtoffer van corruptie in Bulgarije

Bulgarije moet corruptie nu eindelijk serieus gaan aanpakken. Zelfs na tien jaar EU-lidmaatschap, zijn er honderden klachten van EU-burgers over het betalen van smeergeld aan de grens en steekpenningen aan corrupte politieambtenaren.

Dat stellen Europarlementariërs Kati Piri en Kathleen van Brempt in een zwartboek dat ze dinsdag aan de Bulgaarse regering overhandigen, die per 1 januari het EU-voorzitterschap voor zes maanden bekleedt.

Het zwartboek bevat ruim 200 klachten van reizigers die afgelopen zomer het slachtoffer waren van serieuze misstanden in Bulgarije. De meest gehoorde klachten zijn extreem lange wachttijden aan de Turks-Bulgaarse grens, noodzaak betalen van smeergeld aan grens- en douaneambtenaren, verplicht betaalde desinfectie van alle auto’s, corrupte politie die onterechte boetes uitdelen en verkoop van wegen-vignetten boven officiële prijs.

Kati Piri: “Afgelopen zomer vertelde Yasin Torunoğlu, PvdA-wethouder in Eindhoven, mij zijn persoonlijke ervaring bij de Turks-Bulgaarse grens. Na een oproep op sociale media stroomden de reacties binnen met soortgelijke negatieve ervaringen. Ik ben er echt van geschrokken hoe groot het probleem is. Bulgarije is tien jaar geleden toegetreden en heeft miljoenen aan EU-subsidies ontvangen om een einde te maken aan de corruptie, maar kennelijk zonder het gewenste resultaat.”

Europarlementariërs Kati Piri en Kathleen van Brempt benadrukken dat de Bulgaarse regering de klachten serieus moet nemen. De twee bieden aan om hun netwerk in te zetten om in de zomer van 2018 te monitoren of de situatie is verbeterd.

“Na jaren van klachten over corruptie aan de grens, blijkt uit ons onderzoek dat tot op heden geen douaneambtenaar in Bulgarije daadwerkelijk is veroordeeld voor deze illegale praktijk. EU-burgers met een Turkse achtergrond hebben daardoor ook het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. Als dit Nederlanders zou raken die op weg zijn naar de camping in Frankrijk, zou het veel meer aandacht krijgen en waren de problemen al lang opgelost”, aldus Piri.

Bulgarije is het enige EU-land waar men verplicht de auto moet desinfecteren tegen betaling. Dit zorgt voor nog langere wachttijden. Daarnaast is geen transparantie over de noodzaak van de desinfectie. Reizigers die vanuit Turkije naar Griekenland reizen, hoeven hun auto’s niet te desinfecteren.

Piri: “Het verplicht desinfecteren van auto’s kan noodzakelijk zijn als er sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid, zoals bij een uitbraak van mond- en klauwzeer. Maar er is geen bewijs dat dit het geval is in Turkije. Daarmee lijkt de maatregel vooral een manier om de Bulgaarse staatskas te spekken.”

De schriftelijke vragen die Kati Piri en Kathleen van Brempt deze zomer aan de Europese Commissie hebben gesteld zijn nog niet beantwoord. Het zwartboek wordt ook naar de Commissie gestuurd. De komende zes maanden zullen Van Brempt en Piri de dialoog blijven zoeken met Sofia met het streven dat dezelfde praktijken zich in de zomer van 2018 niet weer voordoen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 05-12-2017

Dec 05, 2017
 • Deli Balta

  Ze zeggen altijd: Komşu “çorba parası” ? Vermicekseniz arabayı control edeceğiz! Bağulları aç..van mij krijgen ze nooit meer geld voor soep, ik laat me niet intimideren door een stelletje bulgaarse boeven. Ze moeten zich schamen die corrupte Bulgaren. Hoe kan een corrupte land als Bulgarije bij de EU ? Turkije zou de auto’s van de bulgaren die naar Turkije wıllen komen ook kunnen desinfecteren tegen betaling als vergelding…..wij willen geen bulgaarse corrupte ziektes in ons mooie schone Turkije..

 • Ozturk

  Hier kunnen we boeken over vol schrijven. Volgens mij is er NIET 1 TURK die altijd probleemloos door Bulgarije heeft kunnen rijden.

  Anekdote:
  Zo werd ik eens aangehouden ongeveer 15 Km van de Turkse grens, toen de snelweg die er nu ligt nog niet was opgeleverd.
  Ik moest meteen mijn paspoort afgeven ter controle, en die kreeg ik voorlopig niet terug, want die verdween in het borstzakje van meneer agent.
  Ik zou 113 Km/uur gereden hebben, terwijl 90 is toegestaan. Nu stond mijn auto middels de cruise control gedurende de hele reis in Bulgarije buiten de stad strak op 90 Km/uur afgesteld, dus ik wist zeker dat de agent stond te liegen.
  Hij liet mij zijn lasergun zien, waarop inderdaad 113 Km/uur stond, en ik moest betalen, contant wel te verstaan, hetgeen ik weigerde.
  Nu was ik toch al wat moe, en het was tegen de avond en mooi weer, dus ik bleef irritant in de buurt van de agent wachten op wat er nu zou gaan komen.
  Intussen was zijn collega alweer nieuwe slachtoffers van de weg aan het plukken. Aan iedereen die aan de kant werd gezet werd dezelfde lasergun met daarop 113 Km/uur getoond. Het apparaat werd simpelweg helemaal niet gereset. Zelfs mensen die met 140 Km/uur aan kwamen scheuren kregen te horen dat ze ‘slechts’ 113 km/uur hadden gereden.
  Na dit zo’n kwartier aangezien te hebben maakte ik er een opmerking over, wat duidelijk nog meer irritatie opwekte. En aangezien ik duidelijk niet van plan was te betalen werd ik een last voor de heren tijdens hun graai-hoogseizoen. Dus kreeg ik mijn paspoort voor mijn voeten op de grond gesmeten en werd mij in vriendelijk Bulgaars kenbaar gemaakt dat ik nu snel op moest zouten richting het zuidoosten, of anders (???).

  En zo gaan die dingen in Bulgarije.
  De meeste mensen betalen overigens wel gewoon wat er gevraagd wordt, omdat ze moe zijn van de reis en 15 km voor de thuisgrens geen zin hebben in die vervelende Bulgaarse agenten.

  En zo heb ik nog wel een stuk of 10 verhalen.

  Overigens, ik ga ook wel eens met de auto voor zaken naar Bulgarije en wijk dan van de hoofdroute Turkije-Europa af. Ik moet zeggen, in de rest van Bulgarije valt het wel erg mee. Sterker, dan zijn de mensen en ook de agenten erg vriendelijk en behulpzaam.

 • Turkse Turk

  Turkije moet in de toekomst Bulgarije gewoon bezetten en het een en andere rechtzetten.

  Ik weet klinkt raar en mensen hoor ik denken van in deze moderne tijd.

  Moet kunnen. Turken zijn daar slachtoffers . Het is 500 jaar Turks grondgebied geweest… Bulgaren hebben in de oorlog een grote systematische genocide op de Turken gepleegd… desondanks binnen 100 jaar hebben de Turken die In de afgelegen dorpjes leefden zoveel kinderen gekregen dat de overheid nodig vond alle Turken 3x in 100 jaar te zuiveren zodat Christelijke Bulgaren geen minderheid werden.

  Of Bulgarije gaat zich gedragen of het heeft geen bestaansrecht.

  Europa of Amerika kan niets tegen Turkije beginnen wanneer Turkije Bulgarije bezet. Nu is het niet de juiste moment …

  Maar er zullen genoeg goede momenten zijn.

 • Turkse Turk

  Oplossing is vrij simpel alleen de wilskracht vanuit de Bulgaarse overheid ontbreekt om er werk van te maken en het is ook ons schuld om Eu leiders niet onder druk willen zetten actie te ondernemen.

  Als er een ngo woedt opgericht die enkel gaat bestaan alles te volgen etc. … zou perfect zijn.

 • Roel de Jel

  Beste Ozturk, ook Nederlanders en andere europeanen hebben daar last van. Het is voor mij nog steeds onbegrijpelijk, dat zo’n corrupt land als Bulgarije en Roemenie bij de EU zijn toegelaten. Het kost ons miljoenen

Loading posts...