<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 17, 2020

Expats: Turkije strijdt beter tegen corona dan Europa

Buitenlandse mensen die tijdelijk in Turkije verblijven voor hun werk, laten in interviews weten dat Turkije beter strijdt tegen het nieuwe coronavirus dan veel Europese landen. De expats zijn met name lovend over het Turkse zorgsysteem en de snelle maatregelen die Turkije als geen ander nam, zeggen ze. Wel zijn ze van mening dat er nog meer gedaan moet worden. In Turkije is geen sprake van een tekort aan bestaande coronamedicijnen en beschermingsmiddelen.

Mark Richardson, directeur van een reis- en evenementenbedrijf in Istanbul, zei dat hij de invoering van een gedeeltelijk en tweedaags straatverbod in een groot deel van Turkije een juist besluit vindt. Zo bleven afgelopen weekend in 31 grote steden zo’n 75 procent van de inwoners thuis en zal dat aankomend weekend ook moeten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Richardson wees op de kracht van het Turkse gezondheidszorgsysteem en de maatregelen die in het begin van de uitbraak door het Turkse ministerie van Volksgezondheid zijn genomen: “Ik geloof dat ze beter zijn dan andere Europese landen. Dit speelt een grote rol bij het verlichten van onze zorgen.”

Hij onderstreepte ook dat, hoewel de richtlijnen voor sociale afstand lijken te werken, het land verdere stappen moet nemen om ervoor te zorgen dat veel mensen ze volgen. De pandemie heeft het leven van mensen volledig veranderd, vindt Richardson, vooral als persoon die een bedrijf in de toeristische sector runt. “Onze boekingen zijn van de ene op de andere dag tot nul gedaald, zoals verwacht bij dit type pandemie.”

Nu de scholen gesloten zijn, brengt Richardson het grootste deel van zijn tijd door met zijn 3-jarige zoon. “De enige keer dat ik het huis verlaat, is ‘s ochtends en ‘s avonds om mijn hond uit te laten.”

De expat merkte ook op dat hij uitsluitend online winkelt en zei dat zodra zijn bestellingen zijn afgeleverd, hij alles wat het huis binnenkomt met bleekwater wast en zoveel mogelijk uitpakt. “Ik maak me grote zorgen omdat mijn zoon astma heeft. We nemen alle mogelijke maatregelen om de kans op besmetting te minimaliseren.”

Gratis coronabehandeling Turkije

Tim Bright, partner van een adviesbureau in Istanbul, is lovend over de gratis coronabehandeling van Turkse ziekenhuizen, die geen overbelasting kennen. Wel maakt hij zich zorgen om het aantal mensen die buiten zijn. “Het is goed dat alle ziekenhuizen coronapatiënten behandelen en dat de zorgkosten door de overheid worden gedekt.”

Bright prees de Turkse bezorgdiensten, cruciaal voor velen om een pandemie te overleven, en vertelde dat ze “zeer goed werken”. “Mensen in het VK zijn verbaasd dat onze bestellingen binnen 20 minuten aankomen. We hebben veel geluk. Ons leven is nog niet zo erg beïnvloed door het virus.”

Verder zei hij dat geniet van de vele theater- en muziekprogramma’s die nu online beschikbaar zijn vanwege het virus.

Maar in tegenstelling tot sommigen benadrukte Bright dat werkdagen op afstand erg druk voor hem en zijn team zijn, omdat ze online uitgebreide search-, coaching- en outplacementprojecten leveren. “Sommige werktaken duren langer dan voorheen, dus zoals veel mensen werk ik behoorlijk lange uren, heb veel videoconferenties en bel vaker met onze klanten en collega’s”, legde hij uit.

Richtlijnen

Chris Gaunt, voorzitter van de Britse Kamer van Koophandel in Turkije (BCCT), vertelde dat hij aan zelfisolatie doet in zijn huis in Istanbul, in overeenstemming met de regels van de WHO, en dat hij zich distantieert wanneer hij zich buiten begeeft. “We sporten in onze tuin, werken thuis, nemen deel aan webinars en virtuele vergaderingen.”

Gaunt vertelde dat hij met behulp van videogesprekken zijn ervaringen deelt met familie en vrienden en benadrukte dat ze in hun gesprekken over corona goed kijken of nieuws of opmerkingen afkomstig zijn uit onbetrouwbare bronnen. “We luisteren alleen naar WHO-experts en andere specialisten van geaccrediteerde bronnen.”

Met betrekking tot de coronamaatregelen van Turkije, zei Gaunt: “Er moet meer actie worden ondernomen om de verspreiding van corona te voorkomen. Mensen moeten de aanbevelingen van de WHO om thuis te blijven, serieus nemen.”

Cijfers

Eind donderdag meldde Turkije nog 125 doden door het virus uit het Chinese Wuhan, wat het dodental op 1.643 brengt. Het land kent 74.193 bevestigde coronagevallen. Er zijn tot dusver meer dan 7.000 coronapatiënten genezen in Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-04-2020

Apr 17, 2020
Loading posts...