<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 23, 2019

Expert: Turkije laat zich niet meer leiden door VS of EU

Turkije heeft geen ruzie met de VS of de EU, maar is niet langer een land dat doet wat het wordt voorgeschreven.

Dat zei geopolitieke analist Jacob Shapiro, directeur van de in VS gevestigde denktank Geopolitical Futures (GPF), in een interview met een grote Turks nieuwsdienst.

“Turkije is veranderd. Het zal niet langer een Amerikaanse bondgenoot zijn die zonder twijfel doet wat de VS wil. Turkije heeft eigen belangen en gaat die ook najagen. Aan de andere kant is er geen verwachting dat Turkije de relatie met de VS of Europa zal verbreken.”

Shapiro evalueerde ook de geopolitieke uitdagingen van Turkije op korte en lange termijn in zijn regio, evenals recente spanningen tussen Ankara en Washington over het besluit van Turkije om S-400 luchtverdedigingssystemen uit Rusland te kopen. “Soms komen die belangen overeen met Amerikaanse en Europese belangen, soms niet”, zei hij.

Na langdurige inspanningen om luchtverdedigingssystemen uit de VS zonder succes te kopen – verkoop werd onmogelijk gemaakt -, besloot Ankara in 2017 om het Russische systeem te kopen.

Turkije is ook van plan honderd JSF’s (F-35 straaljagers) aan te schaffen. Turkse piloten trainen momenteel op Luke Air Force Base in Arizona.

Turkse lucht- en ruimtevaartbedrijven leveren belangrijke componenten voor het JSF-programma, waaronder onderdelen voor luchtframes en de centrale romp.

Washington waarschuwt dat het S-400-systeem kritieke informatie zou kunnen verkrijgen over de geavanceerde straaljagers, inclusief het detectiebereik, dat vervolgens aan Rusland kan worden doorgegeven.

Geen ruzie

Shapiro zei dat, hoewel Rusland een van de landen is op de lijst van de grote machtsconcurrentie van de VS, Turkije vrij is in zijn keuzes voor het buitenlandse beleid. “Turkije handelt zelf met Rusland. Ik verwacht niet dat Turkije de relatie met de VS of met Europa daardoor zal verbreken.”

“Maar nu zien we Turkije die relatie herdefiniëren in termen van zijn macht en zijn ambitie. Dat is alleen maar natuurlijk”, vertelde Shapiro.

Volgens een GPF-analyse zijn S-400’s een symptoom en geen oorzaak. Het is een manier voor Turkije om te laten zien dat het zelf een relatie met Rusland in kaart kan brengen zonder enige afhankelijkheid van de VS.

“Turkije hoeft niet per se te kiezen tussen de VS en Rusland. Turkije heeft duidelijk laten zien dat het staat aan eigen kant”, benadrukte Shapiro.

“Voorlopig betekent dit dat het evenwicht tussen de VS en Rusland meer in de richting van de VS zal worden gekanteld. Ik denk dat dit ook in de nabije toekomst ook zo blijft”, aldus Shapiro.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 23-03-2019

Mar 23, 2019
Loading posts...