<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 12, 2020

Expert waarschuwt voor hersenchips in mensen: ‘Moordmachines na hack’

Implanteerbare hersenchips kunnen gehackt worden voor kwaadaardige bedoelingen waarbij gebruikers onvrijwillig in ‘moordmachines’ kunnen worden veranderd.

Dat stelt de Turkse IT-specialist Rahmi Aktepe, voorzitter van de Informatica Vereniging van Turkije.

Elon Musk onthulde eind augustus een varken dat twee maanden lang een computerchip in zijn brein had, in de hoop dat het kleine apparaatje in staat zou zijn om neuronen te ‘lezen’ en signalen naar de hersenen te ‘schrijven’.

Musk zei dat zijn vier jaar oude neurowetenschappelijke bedrijf, Neuralink, zich “binnenkort voorbereidt op de eerste menselijke implementatie”.

Maar die onthulling baart Aktepe zorgen. “Als de betreffende chip op grote schaal wordt gebruikt, is het mogelijk om mensen tegen hun wil onder controle te houden en ze zelfs in een moordmachine te veranderen door de chip te hacken.”

Een eng scenario zou kunnen zijn dat gebruikers worden gecontroleerd en onbewust handelen omdat ze niet kunnen beslissen of hun acties ethisch of zelfs waar zijn. Ze kunnen bezittingen van anderen stelen of, in het ergste geval, doden, waarschuwt de Turkse IT-specialist.

Computergebaseerde systemen kunnen meestal gehackt worden door cyberaanvallers, vertelde hij. “Het is duidelijk dat men ook de controle van de kleine computerchip van Neuralink kan overnemen en voor kwaadwillende doeleinden gebruiken.”

Aktepe onderstreepte dat het belangrijkste doel van Brain-Computer Interface-studies (BCI) is om meer te weten te komen over het menselijk brein en om geheugenverlies, gehoorverlies, depressie en soortgelijke ziekten te behandelen door hersensignalen te volgen en te veranderen.

“Niemand kan echter beweren dat dit in de toekomst zeker niet zal worden gebruikt om mensen te controleren”, benadrukte Aktepe.

Er is een verborgen doel van de chips die hij beschreef als een “project van het creëren van slimme mensen versus slimme robots.”

Met de vooruitgang in kunstmatige intelligentie en robots die met de dag slimmer worden, zou Musk mogelijk de beste en slimste versie van mensen kunnen creëren met zijn chip om de gebruiker sneller te laten handelen of mogelijk alles te onthouden, zoals een computer.

Mentale en fysieke schade

“Ik denk dat het belangrijkste doel is om hersensignalen die van mensen worden ontvangen naar slimme robots te laden en/of die signalen naar mensen te laden, zodat ze in robots worden veranderd”, zei Aktepe.

“Als de chips binnen ethische kaders worden gebruikt, kunnen mensen snellere en correcte beslissingen nemen, omdat ze worden ondersteund door kunstmatige intelligentie”, vertelde hij, waarbij hij het belang van ethische kwesties benadrukte.

Aktepe waarschuwde dat er nieuwe (computer)virussen gecreëerd zullen worden en dit zou ertoe leiden dat gebruikers onethisch handelen en hun mentale en fysieke gezondheid schaden. Als een computervirus een chip zou binnendringen, kan het mogelijk niet alleen de hersenen van een gebruiker beschadigen, maar ook andere onderdelen of functies.

De chip heeft ongeveer de grootte van een grote munt en kan volledig in de schedel worden ingebed en zonder schade aan de hersenen na verloop van tijd, zei Musk. De accu die de hele dag meegaat is draadloos op te laden via een inductiespoel.

“Bijna iedereen zal ooit wel hersen- en wervelkolomproblemen krijgen”, zei Musk, en het doel is om “belangrijke wervelkolom- en hersenproblemen op te lossen met een naadloos geïmplanteerd apparaat.”

Musk, ook de oprichter van SpaceX en Tesla Motors, gaf geen exacte datum voor de release van de chips, noch details over hoe ze neurologische aandoeningen zouden genezen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-09-2020

Sep 12, 2020
Loading posts...