<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 06, 2020

Fitch: Turkse economie zal doorgroeien

Volgens Fitch Ratings zal de Turkse economie volgend jaar zijn groeitrend voortzetten.

Dat zei directeur Douglas Winslow van de Amerikaanse kredietbeoordelaar maandag.

Het Turkse bruto binnenlands product (BBP) zal in 2021 met 4,5 procent toenemen na een moeilijke periode dit jaar als gevolg van de coronacrisis, vertelde hij tegen een grote Turkse nieuwsdienst.

“In het eerste kwartaal van dit jaar – nog vóór de corona-uitbraak – was de economische groei versneld tot boven de 6 procent. We verwachten nu een zeer scherpe krimp in het tweede kwartaal, een vlakkere groei in het derde kwartaal en vervolgens herstel in het vierde kwartaal, aangezien de activiteiten na de gedeeltelijke lockdown beginnen te normaliseren.”

De Turkse economie groeide in 2019 met 0,9 procent, liet het Turkse Statistisch Instituut (TurkStat) eerder weten.

Als het coronavirus niet effectief wordt ingedamd en de lockdown in het derde kwartaal voortduurt, zal dat leiden tot een aanzienlijk zwakkere groei, waarschuwde Winslow.

Winslow wees op Fitch’s bijgewerkte groeiprognose van 0,8 procent voor Turkije ondanks een wereldwijde krimp: “Een deel van de reden waarom we nog steeds een lichte bbp-groei voor 2020 als geheel voorspellen, is het sterke momentum aan het begin van het jaar, gedreven door een herstel van de private bank kredietverlening, evenals de lagere rente.”

Hij voegde eraan toe dat een aanzienlijke budgettaire stimulans genaamd het Turkse economische stabiliteitsschild en verdere maatregelen om de kredietverlening aan staatsbanken te ondersteunen, enige extra steun zullen geven aan de economische activiteit.

Vorige maand onthulde Turkije een hulppakket ter waarde van 100 miljard Turkse lira , omgerekend zo’n 15,4 miljard dollar, om de economische gevolgen van covid-19 te beperken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-04-2020

Apr 06, 2020
Loading posts...