<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 20, 2021

Flinke groei Turkse economie

De Turkse economie is in het eerste kwartaal en ondanks de coronapandemie ongeveer met 5 procent gegroeid.

Dat maakte de Turkse minister van Financiën Lütfi Elvan op basis van voorlopende indicatoren maandag bekend.

Tijdens een tv-interview met nieuwszender NTV zei Elvan dit jaar positievere ontwikkelingen met betrekking tot het bruto binnenlands product (bbp) te verwachten. Ook benadrukte hij dat Turkije in het volgende kwartaal een groei met dubbele cijfers zal meemaken.

De economische activiteiten, de industriële bloei en het exportpotentieel waren progressief in 2021, onderstreepte hij. “Het is duidelijk dat we op een zeer gecontroleerde en gematigde manier moeten handelen om de financiële stabiliteit te waarborgen.”

Hij herinnerde iedereen eraan dat de economie van Turkije een van de twee economieën van de G20-landen was die, samen met China, een groei realiseerde. “De coronapandemie heeft wereldeconomieën verwoest.”

Alle landen hebben met ernstige problemen te maken gehad, vertelde Elvan. “Er is in deze periode een zeer groot aantal leningen opgenomen. De wereldwijde schulden zijn tijdens de pandemie met 24 biljoen dollar toegenomen.”

Export

Elvan zei dat de wereldeconomie in 2021 ook een aanzienlijke bbp-groei zal laten zien vanwege het basiseffect. Deze groei zal een positieve uitwerking hebben op Turkije, vooral aan de exportzijde.

Hij noemde de problemen van toeleveringsketens wereldwijd en benadrukte dat het duidelijk is dat er een multipolair toeleveringssysteem moet worden gecreëerd in plaats van een toeleveringscentrum in China en het Verre Oosten.

Turkije heeft op dit punt aanzienlijke voordelen met zijn strategische ligging, menselijke bronnen, dynamische bevolking en sterke financiële structuur, aldus de Turkse minister.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-04-2021

Apr 20, 2021
Loading posts...