<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 17, 2020

Forbes boort kroonprins VAE de grond in: ‘Onderdeel van probleem’

Kroonprins Mohammed bin Zayed (MBZ) van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is volgens het Amerikaanse prominente zakentijdschrift Forbes een dictator en medeplichtig aan de ellende in het Midden-Oosten.

“Het eerste dat moet worden opgemerkt voor zover de toekomst van de Perzische Golf en het bredere Midden-Oosten er somber uitziet, is dat MBZ tot nu toe deel uitmaakte van het probleem, niet van de oplossing”, stond donderdag in een artikel van Forbes.

Uit een rapport blijkt dat bin Zayed militaire en financiële middelen van de VAE heeft gebruikt om “de opkomst van democratische tendensen in de regio te dwarsbomen, allemaal onder het mom van de bestrijding van Islamitisch extremisme”.

De wapenverkoop van de VS aan VAE ter waarde van 27 miljard dollar opende de deur voor zijn politieke en militaire rol in Jemen, Libië en Egypte, dat “te vaak destructief en destabiliserend was”.

“De Verenigde Arabische Emiraten houden critici willekeurig aan en laat hen in sommige gevallen verdwijnen. De VAE speelt een leidende rol in de door Saudi geleide coalitie die tientallen onwettige aanvallen in Jemen heeft uitgevoerd, waarschijnlijk oorlogsmisdaden. De VAE was betrokken bij het misbruik van gevangenen in binnen- en buitenland”, benadrukte het artikel.

De invloed van de kroonprins strekt zich over grenzen uit. Volgens Forbes sloot BMZ zich bij Saudi-Arabië aan “om de coup te bevorderen die de Egyptische Abdel Fattah el-Sisi aan de macht bracht”. Zijn regering heeft ook de strijdkrachten van coupgeneraal Khalifa Hafter tegen de door de VN erkende regering bewapend en ondersteund in Libië.

Het artikel voegde eraan toe dat hoewel bin Zayed een gedeeltelijk verminderde aanwezigheid in Jemen heeft, het land naar verluidt nauwe banden blijft hebben met milities en separatistische groepen.

Lobby in Washington

Volgens Forbes is de VAE ontsnapt aan “grotere” kritiek omdat het “een van de krachtigste” lobby’s in Washington heeft. Het rijke emiraat zou in 2018 meer dan 20 miljoen dollar hebben besteed aan 20 afzonderlijke lobbybedrijven, die meer dan 3.000 afzonderlijke lobbyactiviteiten ontplooiden – waaronder vergaderingen met leden van het Congres, de media en invloedrijke denktanks. Bedrijven in dienst van de VAE leverden meer dan 600.000 dollar aan politieke bijdragen.

Het artikel onderstreepte ook dat de regering Obama hem zag als “een gevaarlijke en malafide rolspeler”, maar tijdens het presidentschap van Donald Trump hij gezien werd als een “soepelere partner”.

Het artikel voorspelde ook dat, hoewel minder bekend dan zijn “beruchte” Saudische tegenhanger Mohammed bin Salman, de kroonprins VAE klaar is om “meer invloed” te hebben op de toekomst van de regio.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-01-2020

Jan 17, 2020
Loading posts...