<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 13, 2017

Fotospecial: Turkije zorgt voor historische moslimtop en eenheid

De buitengewone Islamitische top die door Turkije is georganiseerd na Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Joodse hoofdstad, heeft voor eenheid gezorgd onder moslimlanden.

Dat melden de islamitische landen die woensdag op initiatief van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Istanbul zijn bijeengekomen.

De moslimlanden spreken van een historisch succes. De moslimtop heeft ervoor gezorgd dat Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina is erkend door islamitische landen die zijn aangesloten bij de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIS).

In de slotverklaring die in Istanbul is gerealiseerd, wordt de wereld opgeroepen om Oost-Jeruzalem ook als Palestijnse hoofdstad te erkennen.

Tijdens de top is ook verklaard dat Israël zich aan geen enkel VN-besluit houdt, waarbij ook het internationale recht niet in acht wordt genomen.

“Israël wil het gehele (Palestijnse) gebied innemen. Trump werkt daar ook naar toe. Dit is een plan van evangelisten en zionisten. Deze zionistische mentaliteit kreeg niet wat het wilde van Sultan Abdülhamid, nu proberen ze het opnieuw. We hebben de wereld laten weten dat Jeruzalem (Al-Quds) onze rode lijn is”, aldus Erdoğan.

Tijdens de top zijn 49 landen bijeengekomen, 8 landen ontbraken. De OIS heeft 57 lidstaten. 28 moslimlanden waren op het hoogst mogelijke niveau vertegenwoordigd: in Turkije waren woensdag meerdere koningen, emirs, presidenten en premiers aanwezig, zo ook de president van Venezuela Nicolás Maduro, die te gast was.

Het Saudi-Arabische koningshuis koos voor een matige vertegenwoordiging, is gemeld. Namens Saudi-Arabië was niet de koning of een minister aanwezig, maar een OIS-vertegenwoordiger.

De media-aandacht was enorm, zo volgden een groot aantal journalisten de top mee.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL – TMC | Gepubliceerd: 13-12-2017

Dec 13, 2017
Loading posts...