<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 18, 2020

Frankrijk gaat klein deel geroofd Afrikaans erfgoed teruggeven

De Franse Nationale Vergadering heeft donderdag unaniem een ​​resolutie aangenomen om geplunderde culturele schatten terug te geven aan de West-Afrikaanse landen Benin en Senegal.

Het wetsvoorstel dat de teruggave van de artefacten binnen een jaar aan de Afrikaanse landen garandeert, is de eerste substantiële stap die Frankrijk onderneemt om “historische misstanden ongedaan te maken” en een “nieuwe vriendschapsrelatie tussen Frankrijk en Afrika” te bevorderen.

Volgens details in het wetsvoorstel zullen 26 objecten naar Benin worden overgebracht. Deze werden in 1892 geroofd door de Franse bevelhebber Alfred Dodds uit het Royal Behanzin Palace of Abomey in Benin. Het Afrikaanse erfgoed is momenteel te zien in het Quai Branly-Jacques Chirac-museum in Parijs.

Senegal krijgt de sabel van El Hadj Omar Tall terug, een van de grootste Afrikaanse figuren die de soennitische Islam in Senegal promootte. Het zwaard maakt deel uit van de collectie van het Legermuseum en momenteel in langdurig bruikleen in een tentoonstelling in Dakar.

Het proces voor de teruggave van cultureel eigendom aan Benin en Senegal is in juli van dit jaar gestart, nadat president Emmanuel Macron in november 2017 in Burkina Faso aankondigde om prioriteit te geven aan herstel van het eigendom “om Afrikaanse jongeren toegang te geven tot hun erfgoed op hun land en niet alleen in Europa”.

Zijn verklaring kwam nadat Patrice Talon, de president van Benin, in 2016 Frankrijk had opgeroepen om voorwerpen uit Abomey terug te geven.

Musée du quai Branly

Academici Felwine Sarr en Benedicte Savoy, die door Macron waren belast met het onderzoeken van dit onderwerp, vermelden in hun rapport ‘Restoring African Heritage: Towards a New Relational Ethic’ dat naar schatting 90.000 Afrikaanse antieke voorwerpen en kostbaarheden te zien zijn in Franse musea. Het Quai Branly-museum alleen al is goed voor bijna 70.000 van dergelijke artefacten.

De kwestie van Afrikaans erfgoed dat tijdens de kolonisatie door de Fransen is geroofd en daarna tentoongesteld wordt in musea door heel Frankrijk, is een pijnpunt tussen Frankrijk en veel Afrikaanse landen.

De Franse zet maakt deel uit van een globale aanpak om het culturele partnerschap tussen Frankrijk en Afrika te herzien.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-12-2020

Dec 18, 2020
Loading posts...