<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 11, 2023

Frankrijk lovend over Turkse inspanningen voor wereldwijde voedselzekerheid

Frankrijk heeft woensdag de inspanningen geprezen van Turkije en de VN om de graanovereenkomst te verlengen voordat deze volgende week, op 18 mei, afloopt.

In een verklaring riep het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken Rusland op om het initiatief te verlengen en onderstreepte het dat de oorlog in Oekraïne de voedselonzekerheid en de honger in de wereld heeft verergerd omdat de Oekraïense voedselexport is geblokkeerd door de oorlog in dat land.

De Fransen roepen Moskou op om “te stoppen met het chanteren” van de wereldwijde voedselzekerheid.

De graanovereenkomst, die weer voedseltransport over de Zwarte Zee mogelijk maakt, hielp sinds maart 2022 bijna duizend schepen met 32 miljoen ton graan uit Oekraïne te sturen dankzij de inspanningen van Turkije en de VN, aldus de verklaring van Parijs.

Het ministerie meende ook dat Frankrijk “meer inspanningen zou leveren om de voedselzekerheidsrisico’s die de meest kwetsbare bevolkingsgroepen over de hele wereld bedreigen, te verminderen”.

Turkije, Rusland, Oekraïne en de VN zijn op woensdag in Istanbul tweedaagse gesprekken begonnen over de Zwarte Zee-graanovereenkomst.

De uitbreiding van het initiatief, evenals de ontwikkeling van een gedetailleerd en veilig evacuatieplan voor de terugkeer van koopvaardijschepen en hun bemanningen die als gevolg van conflictsituaties in Oekraïense havens zijn gestrand, zijn tijdens de gesprekken besproken.

Turkije, de VN, Rusland en Oekraïne ondertekenden afgelopen juli in Istanbul de overeenkomst om de graanexport uit drie Oekraïense Zwarte Zeehavens te hervatten, die werden stopgezet na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari 2022.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-05-2023

May 11, 2023
Loading posts...